Teksas ın geleceği ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarında

Teksas ın petrol ve doğal gaz sektörüyle kuvvetli bağları olduğu bilinir. Ancak bazıları eyaletin geleceğinin ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarında yattığına inanıyor. Teksas ın başkenti Austin Amerika nın en yeşil kentlerinden biri.

 

Austin da halk çevreyi ciddiye alıyor ve kirliliğin azaltılması çalışmalarını  destekliyor. Austin Amerika nın en hızlı büyüyen kentlerinden biri ve bu yüzden de bol miktarda enerjiye ihtiyaç duyuyor. Kentte bir çok işyeri ve kent halkı enerji için güneş panellerinden yararlanıyor. Ancak kentin elektriğinin büyük bölümü kömür enerjisiyle çalışan santrallerden sağlanıyor.

 

Rüzgar türbinleri bir başka enerji kaynağı. Austin Energy şirketinin genel müdürü Roger Duncan, elektrik enerjisinin yüzde onundan fazlasının yenilenebilir kaynaklardan elde edildiğini söylüyor. Duncan yenilenebilir enerji kaynaklarının 2020 yılında  Austin de elektriğin yüzde 30 unu karşılayabilecek hale geleceğini belirtiyor. Kent çevre dostu yapılar inşa ederek enerjinin daha etkili kullanılması için de çaba gösteriyor. Duncan, "2015 yılından itibaren Austin de inşa edilen evlerin tümünün enerji açısından kendi kendilerine yetebilen konutlar olmasını amaçlıyoruz. Evin kullanacağı enerji çatıya yerleştirilen güneş paneli tarafından üretilecek," diyor. Duncan, işyeri binalarının da enerjiden tasarruf yapmaya istekli olduğu söylüyor.

 

Dell Çocuk Tıp Merkezi Amerikan Yeşil Bina Konseyi nden övgü aldı. Mimar Alan Bell binanın dizaynının enerji tasarrufunda önemli rol oynadığını söylüyor. Bell, "Binanın içindeki ısıyı kontrol eden bilgisayarlarımız var. Sıcaklık, nem ve karbonmonoksit seviyelerini izliyor ve kontrol altında tutuyoruz," diyor. Bell e göre binadaki durumun kontrol edilmesi sayesinde enerji tasarrufu sağlanıyor. Bell, "Enerji harcamalarında yılda 10 bin dolar tasarruf etmemize yarayacak bir çok alan keşfettik," şeklinde konuşuyor. Hastane binası Austin ın eski havaalanının yerine yapılmış. Bina yapılmadan önce topraktan ve asfalttan yakıt atıklarının temizlenmesi gerekmiş.

 

Mimar Allan Bell, enerji tasarrufu sağlanacak birçok bina bulunduğunu söylüyor. Bell " Önümüzdeki 10 yıl içinde bu alanda inşa edilecek konut ve işyerlerinde en az 10 bin kişi yaşıyor ve çalışıyor olacak. Bu kişiler için bisiklet kulvarları, parklar ve spor tesisleri de yapılacak," diyor.

 

Austin deki inşaat firmaları da enerji tasarrufu öngören projeleri destekliyor.  Bell, "Bu tavır orijinallikten çıkıp hayat tarzı olmaya başladı. Olması gereken de bu," diyor. Amerika nın Sesi Televizyonu nun Haberi / Washington D.C. / www.tgrthaber.com / 17.06.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR