Mersin 1. Güreş Festivali başladı

Mezitli de Soli Pompeipolis Antik Liman kenti, tarihinde ilk defa Güneş Festivali ne ev sahipliği yapıyor.

 

Mersin in merkez ilçe Mezitli Belediyesi ile Makina Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şubesi tarafından ortaklaşa organize edilen festivalle birlikte güneş enerjisinin önemine dikkat çekiliyor.

 

Festivalin açılışıysa GMK Bulvarı üzerinde yer alan Mezitli Belediyesi Hizmet Binası önünde oluşturulan kortej yürüyüşüyle başladı. Hakkari nin Şemdinli ilçesindeki terör saldırısı ve söz konusu saldırıda şehit düşen askerlere saygı için kortej yürüyüşünde Belediye Bandosu na yer verilmezken, Mersin Devlet Opera ve Balesi ile Mersin Çağdaş Sanat Derneği Türk Müziği Korosu nun vereceği açılış konserleri de iptal edildi. Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu ve Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım ın da aralarında bulunduğu grup yürüyüşünü Soli Pompeipolis Park ta tamamladı.

 

Burada konuşan MMO Mersin Şube Başkanı Naci Erçolak, güneş enerjisinin sadece ısıtma ve sıcak su elde edilmesinde kullanılan bir enerji olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizerek, söz konusu enerjinin çok geniş bir yelpazede faydalanılabileceği, insanoğlunun her türlü ihtiyacının karşılanmasında başrolü oynayabileceğini vurguladı.

 

Güneş enerjisinin, Türkiye nin enerjide dışa bağımlılığına son verebilecek potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Erçolak, ancak buna rağmen bugün güneş enerjisine yapılan yatırımlarınsa yetersiz olduğunu kaydetti.

 

Naci Erçolak, fosil yakıtların ömrünü tamamlarken, yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alan güneş enerjisinin öneminin de her geçen gün arttığını, bugün dünyada güneş enerjisine ayrılan bütçeninse 20 milyar doları aştığını hatırlattı.

 

Soli Pompeipolis in, yüzyıllar öncesinde Güneş Kenti olarak anıldığını hatırlatan Erçolak, "Yüzyıllar öncesinde bu topraklarda yaşayanlar güneşi keşfedip, ondan en iyi şekilde yararlanabilmenin yollarını ararken bugün biz bunu neden yapmayalım? Bu enerjinin önemini bağıra bağıra hep birlikte anlatmalıyız. Güneş uygarlığı noktasında Mersin in öncü olabilmesi için el ele verip, birlikte çalışalım. Biz bunun çabasını veriyoruz" dedi.

 

Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım ise, Güneş Festivali ni düzenlemekteki amaçlarının; güneş enerjisi konusunda toplumda bir bilinç oluşturmak olduğunun altını çizerek, bunu yaparken de ilçenin tarihi ve kültürel dokusunu da öne çıkartmak istediklerini söyledi.

 

Yıldırım, Mersin in yılda 300 gün güneşli gün potansiyeline sahip olmasına karşın, bugün gelinen noktada kentte güneş enerjisinden yeterli düzeyde faydalanılmadığını dile getirdi.

 

Yıldırım, "Başlamak, başarmanın ilk adımıdır. Biz de bu noktada ilk adımı attık. Festivalimizi önümüzdeki dönemde önce ulusal, ardından da uluslararası bir boyuta taşımak istiyoruz" diye konuştu. www.internethaber.com / 20.06.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR