Ormanlar, güneş enerjisi ile yok olmaktan kurtuluyor   

Çevre ve Orman Bakanlığı Orman-Köy İlişkileri Genel Müdürlüğünün (ORKÖY) orman köylülerine yönelik Güneş Enerjili Su Isıtma Sistemi Projesi ile bugüne kadar 10 bin 610 hektar ormanlık alanın kesilmekten kurtarıldığı belirtildi.

 

ORKÖY Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Yalınkılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, orman köylerinde halen temizlik amacıyla kullanılan suyun ocak ve sobalarda ısıtıldığını söyledi.

 

Bir ailenin banyo, çamaşır, bulaşık ve genel ev temizliği için günde ortalama 150 litre sıcak su kullandığını ifade eden Yalınkılıç, Ocak ve sobada da yakıt olarak ormandan elde edilen odun kullanılmakta. Bir aile bu amaçla yılda ortalama 5 ster odun yakmaktadır. Yakılan odundan elde edilen enerjinin yüzde 87 si bacadan çıkmakta, ancak yüzde 13 ü değerlendirilmektedir dedi.

 

Yalınkılıç, bu nedenle orman köylerinde ağaç kesiminin önüne geçilmesi için Güneş Enerjili Su Isıtma Sistemi Projeleri ni 2004 yılında hayata geçirdiklerini vurgulayarak, gerek orman köylerinde yaşayanların güneş enerjisinden faydalanması için, gerekse ormandan kesilen ağacın azaltılması amacıyla güneş enerjisi ile su ısıtma projesinin orman köylerinde yaygınlaştırmaya çalıştıklarını bildirdi.

 

PROJE KAPSAMINDA 61 BİN 221 AİLEYE KREDİ DESTEĞİ VERİLDİ

Proje ile hem ormanları kesilmekten kurtardıklarını hem de orman köylerinde yaşayanların hayat şartlarını iyileştirdiklerini, daha sağlıklı bir yaşam ortamına kavuşmasını sağladıklarını anlatan Yalınkılıç, şunları kaydetti : 50 hanelik bir köyde su ısıtmak amacıyla yılda 250 ster odun tüketilmekte. Bu da bugünkü piyasa satış fiyatları ile yılda yaklaşık 20 bin lirayı bulmaktadır. Türkiye genelindeki yaklaşık 21 bin orman köyünde yaşayan tüm haneler dikkate alındığında oldukça büyük oranlarda milli servet kaybı ortaya çıkmaktadır. Güneş enerjisi sistemi aynı zamanda köylerdeki sağlıklı ortamının artmasına, sağlık koşullarının iyileşmesine dolayısıyla sosyal yaşam kalitesinin yükselmesine faydalı olmakta. Türkiye gibi güneşli bir ülkede elde edilecek güneş enerjisinden faydalanma oranı metrekarede 1 kilowat/saattir. Bu bize ulaşan ücretsiz ve sürekli enerji kaynağıdır. Öte yandan proje sayesinde bu sistemlerin üretiminde bin 531, montajında da 2 bin 41 kişinin istihdamı sağlanmıştır.

 

Proje kapsamında 61 bin 221 aileye güneş enerjili sistemin kurulumu için kredi verildiğini ve bu kredilerle bugüne kadar 306 bin 105 kişinin hayat şartlarının iyileştirildiğini dile getiren Yalınkılıç, verilen destekler sayesinde 636 bin 575 ster yakacak odun tasarrufu sağlandığını bildirdi.

 

Yalınkılıç, bugüne kadar 10 bin 610 hektar meşe baltalık ormanı kesilmekten kurtardıklarını, 2010 yılından itibaren de her yıl 5 bin 102 hektar meşe ormanının kesilmekten kurtarılmış olacağını bildirdi.

 

Yalınkılıç, proje kapsamında bu yılın sonuna kadar hedeflerinin 20 bin aileye 25 milyon lira destek vermek olduğunu açıkladı.

 

PROJENİN KONYA AYAĞI

Projenin hayata geçirilmesinden bugüne kadar Konya da da 2 bin 210 aileye güneş enerjisi sistemi için destek verildiğini ifade eden Yalınkılıç, şöyle konuştu : Geçen yıl Konya nın ilçelerine bağlı köylerden Akşehir de 65, Bozkır da 102, Doğanhisar da 70, Güneysınır da 59, Hadim de 56, Ilgın da 8, Kadınhanı nda 100, Meram da 57, Seydişehir de ise 54 aileye güneş enerjisi ile su ısıtma sisteminin kurulmasını sağladık. 2010 yılı çalışma programında ise yıl sonuna kadar ilçelere bağlı köylerden Akşehir de 56, Bozkır da 150, Çumra da 15, Hadim de 50, Halkapınar da 20, Derbent de 25 aileye hizmet götüreceğiz.

Orman köylüsü olması şartıyla kendilerine müracaatta bulunan herkese, ormanları korumak için bu desteğin verildiğini hatırlatan Yalınkılıç, söz konusu proje kapsamında Konya da 2 milyon 651 bin lira kredi kullandırdıklarını, bu yıl sonuna kadar ise 400 bin 500 lira destek vereceklerini sözlerine ekledi.  AA / 20.06.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR