Kayısıya doğal soğuk hava deposu

Malatya İl Özel İdaresi, hasadı haziran ayının sonunda başlayıp temmuz ayının sonuna kadar devam eden ve sofralık ömrü kısa olan Malatya kayısısı için solar ve topraktan sağlanan enerji ile çalışan soğuk hava depoları yapacak.

 

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Er, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı sorumluluğunda yürütülen AB ye Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olarak adlandırılan program çerçevesinde hazırladıkları Temiz ve Yenilenebilir Enerji (Solar ve Toprak) Kaynakları Kullanılarak, Kayısı ve Yaş Meyve nin İç ve Dış Piyasaya Arz Süresinin Uzatılması projesinin fonlanmaya hak kazandığını söyledi.

 

Er, şu bilgiyi verdi :

Bizimle birlikte 500 proje yarıştı. 500 projeden 43 ü fonlanmaya hak kazandı. Bu 43 proje içerisinde en çok fonlanan 3 üncü proje bizim projemiz oldu. Projemiz 6 milyon 108 bin avroluk bir proje. 6 milyon 108 bin avronun yüzde 25 eş finansmanını da İl Özel İdaresinin kendi imkanları ile karşılayacağız. Kendi iş makinelerimizi, kendi sondaj makinemizi kullanacağız. Cebimizden ayrıca bir nakit para çıkmayacak. Elazığ istikametinde ve ikincisi İstanbul istikametinde iki tane soğuk hava deposu yapacağız. Bu soğuk hava deposu için toprak ve solar enerjiyi yani güneş enerjisini kullanarak enerji maliyetini sıfıra indiriyoruz. Soğuk hava depolarımız ve entegre tesisimiz sıfır maliyetle enerji temin etmiş olacak.

 

Solar enerji ve topraktan yararlanarak soğuk hava deposunu çalıştıracaklarını ifade eden Er, Topraktan şöyle yararlanacağız bütün tesisin etrafını sondajlarla belirli bir miktar yer altına indikten sonra ortam ısısını biraz daha düşüreceğiz. Güneş enerjisinin maliyeti yüksek olduğu için ortam ısısını minimuma indirip, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürüp ortamı daha da soğutacağız dedi.

 

Güneşten elde ettikleri enerjiyi 6 ay soğuk hava depolarını soğutmak için kullanacaklarını anlatan Er, Kayısı hasadı haziran ayının sonunda başlıyor. Haziran, temmuz, ağustos, eylül, ekim aylarında 5 ay ürettiğimiz enerjiyi kendimiz kullanacağız. 7 ay da ürettiğimiz enerjiyi Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. ye enerji satacağız diye konuştu.

 

Soğuk hava depolarının kurulacağı arsaların belli olduğuna değinen Er, Projemiz hazır. Bu yıl kazmayı vurmayı planlıyorduk ancak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ilk defa AB hibe projelerine ilişkin program uyguluyor. Projelerin fonlanması konusunda biraz yavaş davranıyor. Projemizin fonlanmasını bekliyoruz ki tesislerimizin inşaatına başlayalım dedi.

 

MALATYA DA ÜRETİLEN DİĞER MEYVELER DE PROJENİN İÇİNDE

Proje kapsamında piyasaya taze olarak arz ettikleri kayısılar için bir kalibrasyon ünitesi olacağını belirten Er, şunları kaydetti :

 

Sofralık kayısılarımız kalibrasyondan geçtikten sonra piyasaya arz edilecek. Proje aynı zamanda Arapgir in üzümünü, Doğanşehir in elmasını, Gündüzbey in kirazını da kapsıyor. Taze olarak piyasaya arz edeceğimiz meyvelerimiz kalibrasyondan geçtikten sonra paketlenip ozonlanıp firigolarla iç ve dış pazara çıkacak. Taze olarak arz edilemeyen kalibrasyonu düşük olan kayısılarımız, meyvelerimiz meyve suyu üretiminde kullanılacak. Proje kapsamında Malatya da ilk meyve suyu tesisimiz olacak.

 

Er, iki soğuk hava deposunun toplam 4 bin 500 metreküp kapasiteli olacağını, proje ile Malatya kayısısının sofralık olarak daha uzun süre tüketilebileceğini sözlerine ekledi. AA  / 22 Haziran 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR