Başbakan Erdoğan Babaocağı nda!

Başbakan Erdoğan: "Nerede bu yatırımı yaparsanız karşınıza birileri çıkıyor. Termik santrallerde çıkar. Allah ın lütfettiği rüzgara karşı bir yatırım yapacağız hemen karşımıza birileri çıkıyor. Güneş enerjisi aynı şekilde bunlardan istifade edeceğiz. Bütün bunlarla beraber her yıl 25 milyar dolar döviz yurt dışına gidiyor. Oysa Türkiye vakti ile bunları devreye alabilmiş olsaydı bugünkü oranda bir kaybımız olmayacaktı. HES ler ülkemiz için büyük önem taşıyor. Yılda 51 milyar kilowatt elektrik üretme projemiz işletmeye alındı ancak hala arzu ettiğmiz seviyede değiliz. Hani her zaman söylediğimiz gibi şuanda girişimcilerimizin yoğun attıkları bu adımlarla bir de çantacılar türedi. Bunlar da her türlü fırıldağı çevirerek, şuradan buradan aldılar imtiyazlarını ve bunları bu ülkenin aleyhine kullanıyorlar. Ben Enerji Bakanı ma da söyledim. Bunların ümüğünü sıkmaya mecburuz. Girişimcilerimiz gidip bu adamlara bol para vererek devletin hakkını bir rüşvet haline dönüştürmeyin. Dertli olduğum konulardan biridir bu.

 

Japonya, Portekiz gibi ülkelerde üretilen enerjinin yüzde 90 ı kullanılıyor. 2030 Yılına kadar dünya enerji talebi bugüne göre yüzde 50 oranında artacak. Mevcut petrol rezervlerinin 41 yıl, doğalgaz rezervlerinin ise 63 yıl yetebileceği belirtiliyor. Burada çıkan sonuç nedir?

 

30-40 Yıl sonra bugünkünden her yönü ile çok daha farkıl olacak. Hiçbir enerjinin sınırsız olmadığını yakında tükeneceğini bilertmek gerekir. Yap-İşlet-Devret ile özel sektörümüzde bu işin içine girdi. Milad niteliğindedir. Bugüne kadar işletmeye alınan 1200 MegaWatt kurulu gücündekin yıllık çok miktarda elektrik üretiliyor. Yılda 82 milyar dolarlık bir elektrik üretimi sağlanacak. Türkiye kendi kaynaklarını, kendi akan sularını çok daha verimli kullanarak kar sağlayacaktır. Buraların derdi olduğu için söylüyorum, bakınız ben bu toprakların çocuğuyum. Bazıları bu heslere karşı çıkıyor, yalan yanlış bilgilerle de kamuoyunu vatandaşlarımı yanıltıyorlar. Diyorlar ki bunlar satıldı. Bunlar dört dörtlük yalan. Çıkarılan yasa ile sadece kullanılan suyun değerlendirme hakkı devrediliyor. Biz buradan da devlet olarak hak sahibiyiz. Derelerin kuruduğu iddia ediliyor, bu da gerçek dışı. HES ler suyu yutmuyur, buharlaştırmıyor. Tabii hayatın devamına azami ölçüde hassasiyet gösteriliyor. Yani yaz mevsimini düşünün kurak mevsim. HES zaten orada stop ediyor. Mevcut su kaynağında akıyor” dedi. www.ihlassondakika.com / 11.08.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR