Avusturyalı firmalar İstanbul un ulaşımına talip

Küresel krizi, fazla yara almadan atlatan Türkiye ye yabancı yatırımcının ilgisi artıyor.

 

Bu kapsamda ülkemize gelen 30 a yakın Avusturyalı firma, enerji, inşaat, ulaşım, ilaç, tesis inşaatı ve gıda sektörlerinde yatırım yapmak için girişimlerini artırdı. Avusturyalı şirketlerin ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi nin (İBB) ulaşım ve katı atıklarının geri dönüşüm projelerine talip oldukları öğrenildi. Türkiye nin kendileri için iyi bir tedarik merkezi olduğunu belirten Viyana Ticaret Odası Başkanı Brigitte Jank, amaçlarının Türkiye üzerinden Ortadoğu ve Afrika ülkelerine açılmak olduğunu söyledi.

 

Viyana Ticaret Odası Başkanı Brigitte Jank ın başkanlığındaki Avusturyalı işadamları heyeti İstanbul Ticaret Odası nı (İTO) ziyaret etti. Türkiye-Avusturya İş Forumu sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Brigitte Jank, Avusturya nın ürün ve hizmetlerini sunma açısından Türkiye nin önemli bir rol oynadığını belirtti. Türkiye nin hem Ortadoğu hem de Karadeniz ülkeleri arasında bir köprü vazifesi gördüğünü hatırlatan konuk Başkan Jank, bu kapsamda iki ülke arasındaki ticaret hacmini iki katına çıkarabileceklerini anlattı. Özellikle Türkiye de demir-çelik sektöründe iyi bir potansiyel olduğunu vurgulayan Jank, beraberindeki işadamlarının ilaç, tıp, enerji, tesis inşaatı, yenilenebilir enerji ve bilişim teknolojilerinde yatırım yapmayı düşündüklerini aktardı.

 

Viyana Belediye Başkan Yardımcısı Renate Brainer de beraberlerindeki firmaların İBB nin ulaşım, altyapı, şehir teknolojileri ve katı atıkların dönüşümleri gibi projelerine talip olabileceklerini dile getirdi. Renate Brainer, Viyana Metrosu nu yapan Siemens firmasının Avrupa sorumlusunun da bazı görüşmeler için İstanbula olduğunu aktardı. Viyanalı bazı şirketlerin katı atıklardan ısı üretimi yaptıklarını ifade eden Brainer, bu noktada bilgilerini Türk firmalarıyla paylaşmaya hazır olduklarını söyledi. Brainer, şehirlerin ortak problemlere sahip olduğunu vurgulayarak, bu çerçevede altyapı yatırımlarının da büyük önem taşıdığını dile getirdi. Türkiye ile Avusturya arasındaki ticari ilişkilerin istenilen düzeyde olmadığına belirten İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da iki ülke işadamlarında bunu artırabilecek potansiyelin bulunduğu dile getirdi. Yalçıntaş, eylül ayında bu ülkeye giderek yatırımları yerinde göreceklerini kaydetti. www.zaman.com.tr / 24.06.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR