GARANTİ, AVRUPA İMAR VE KALKINMA BANKASI’NDAN 60 MİLYON DOLARLIK KREDİ ALDI

 

Garanti Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (European Bank for Reconstruction and Development - EBRD), KOBİ’lerin enerji verimliliğini artıracak projelerinde kullandırmak üzere, 60 milyon ABD doları tutarında kredi aldı. Garanti, 5 ve 15 yıl vadeli iki dilimden oluşan krediyi, EBRD’nin Türk bankalarına sağladığı 200 milyon dolarlık “Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Fonu”nun bir parçası olarak aldı. Kredi, konut sahiplerinin, küçük ve orta ölçekli işletmelerin enerji verimliliği projeleri, enerji verimliliği tedarikçilerinin yatırımları ve yenilenebilir enerji projeleri için kullandırılacak.

 

Konuyla ilgili yapılan basın toplantısında konuşan Garanti Bankası KOBİ Pazarlama Koordinatörü Cenk Kaan Gür, “Garanti Bankası olarak, KOBİ’lere, özellikle zor zamanlarda ihtiyaç duydukları desteği, mümkün olan en iyi koşullarla sağlamaya çalışıyoruz. Bu kapsamda, prestijli yurtdışı kaynaklı fonlara aracılık ettik, ediyoruz. Uluslararası finansman kuruluşlarından bugüne kadar aldığımız yaklaşık 1.2 milyar TL tutarındaki krediyi, yaklaşık 9.000 işletmenin kullanmasına aracılık ettik. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan aldığımız kaynağı, KOBİ’lerin enerji verimliliğini artıracak projelerine yönlendireceğiz. Enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik yeni kanuni düzenlemelerin hayata geçirilmesi sırasında, yine KOBİ’lerin yanında olacağız. Böylece işletmeler, enerji verimliliği sayesinde elde edecekleri tasarrufu, yeni yatırımlara dönüştürebilecek. Başta enerji olmak üzere, kaynaklarını daha etkin ve verimli kullanabilecek. Bu şekilde, işletmelerin, daha kârlı faaliyet göstermelerine yardımcı  olabilirsek ne mutlu bize.” dedi.

 

TurSEFF uygulama ekibini finanse eden kuruluşlar, Türkiye Hazinesi ve Avrupa Birliği ile işbirliği içinde olan, Temiz Enerji Fonu (CTF) gelişmiş ülkelerin bağışlarıyla, temiz teknolojilerin, düşük karbon projeleri ve programlarının tanınması, transferi, uzun dönemde Yeşil Ev Gaz emisyonlarının düşürülmesi amacıyla faaliyetini sürdüren ve 6.3 milyar dolarlık Şemsiye kuruluş olan İklim Yatırım Fon’unun (CIF) en büyük iki fonundan birisi olarak biliniyor. Avrupa Komisyonu Fonu ise kaynak olarak Avrupa Birliği’nin IPA 2009 (Instrument for Preaccession Assistance) fonundan faydalanıyor. (İnternet) 02 Temmuz 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR