Elektriğinizi depolamanıza az kaldı

Bir güneş panelinden ürettiğiniz elektriği depolayıp kullanacağınızı söylesek inanır mısınız?

 

Elektrik enerjisi ile ilgili en merak edilen soru şu: "Gelecekte elektriği depolamak mümkün olabilecek mi?"

 

Şimdiden cevap verelim yakın gelecek bu açıdan ilgi çekici gelişmelere sahne olacak.

 

Yatırım bankası Morgan Stanley yakınlarda bu konuyla ilgili bir rapor hazırladı. Rapora göre yenilenebilir enerji ile üretilen enerji daha etkin pillerde saklanacak ve ana şebekeden gelen elektriğe gerek kalmayacak.

 

Örneğin Dikili`de bir yazlığınız var, çatısında da güneş panelleri... Sadece sıcak su için kullandığınız o panellerde üretilen elektriği evin bir yerindeki pilde saklayabileceksiniz. Böylelikle elektrik faturası diye bir derdiniz olmayacak.

 

Dünyada ve Türkiye`de lisanssız üretim örneklerine rastlanıyor. Ama üretilen elektriğin kullanılmadığında etkin, büyük pillerle depolanması yeni yeni konuşulan bir iş.

 

Amerikalı elektrikli araba üreticisi Tesla 2020 yılında bu piller için bir "gigafabrika" kuracağını açıkladı. General Electrics de konuya odaklanmış durumda.

 

Enerji ve elektronik devi Siemens de bu konuda boş durmuyor. Şirket, güneşten üretilen elektriği saklayarak daha sonra kullanabilme imkanı sağlayan yeni bir sistem geliştirdi. Siestorage adlı teknoloji sayesinde Lityum-ion pille 500 kW`ye kadar enerji saklanabiliyor.

 

Peki elektriği depolamanın, faturaya katkısı ne? The Economist`ten bir rakam paylaşalım...

 

Tesla`nın ABD`nin Kaliforniya eyaletinde piyasaya sunduğu güneş enerjisi depolama sisteminin yıllık maliyeti 350 dolar. Oysa hane halkının şebekeden aldığı elektriğin faturası yılda 750 dolar... Selçuk Oktay

www.enerjigunlugu.net

13 Mart 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR