Kayserili Firma, Dünyanın 5 nci Güneş Enerjisi üreticisi oldu.

Yıllık üretim kapasitesi 400 bin metrekare kollektör ve 55 bin adet sıcak su tankı olan Ezinç, geçtiğimiz aylarda dünya literatüründe büyük önemi bulunan ABD Enerji Bakanlığı nın Energy Star programı çerçevesinde sertifikalandırılmaya hak kazanmıştı.

 

Güneş enerjisi sektöründe üretim ve ihracat gerçekleştiren Ezinç, Danimarka, Yunanistan, Brezilya, Avustralya, Çin ve İsrail’de faaliyet gösteren şirketleri geride bırakarak; dünya çapında en büyük 20 şirketi gösteren listede 5 nci sırada yer aldı.

 

Kayserili firma, bu yıl 3 milyonuncu metrekaresini üretirken, Sun & Wind Energy Dergisi’nin 56 ülkeyi kapsayan araştırmasında dünyanın 5 inci büyük güneş enerjisi şirketi oldu.

 

Diğer yandan, Ezinç ekibi tarafından geliştirilen yeni bir yazılımla, güneş enerjisini en ekonomik ve verimli kullanmak için gerekli hesaplamaları kolaylıkla yapabilmek mümkün oluyor. Yazılım, ihtiyaca göre ne kadar güneş enerjisi kolektörü kullanılması gerektiğine dair bilgileri sağlıyor.

 

Yıllık üretim kapasitesi 400 bin metrekare kollektör ve 55 bin adet sıcak su tankı olan Ezinç, geçtiğimiz aylarda dünya literatüründe büyük önemi bulunan ABD Enerji Bakanlığı’nın Energy Star programı çerçevesinde sertifikalandırılmaya hak kazanmıştı. Ezinç, böylelikle Türkiye’de benzer bir sertifikayı alan ilk güneş enerjili su ısıtma sistemleri üreticisi oldu.

 

1978 yılında Nurullah Ezinç tarafından Kayseri’de güneş enerjisi sistemleri kurulumuyla temelleri atılan ve 1983 yılında kurulan Ezinç A.Ş. 1994 yılında Türkiye’nin ilk güneş kolektörü ihracatını gerçekleştirdi. Yan kuruluşlarındakilerle birlikte 350 çalışanıyla hizmet veren ve 80 ülkeye ihracat yapan Ezinç, güneş kolektörleri, boyler, güneş pili ve panel radyatör üretiyor.

 

Yenilenebilir enerji teknolojilerine olan talepte yaşanan artışın da yardımıyla Ezinç, yılın ilk çeyreğinde yüzde 12 oranında büyüdü. Şirketin, halen dünya çapında 80 ülkeye ihracatı bulunuyor.

Ezinç in 1 yılda ürettiği güneş enerjisi paneliyle 49.000 ton odun tasarrufu yapılıyor. Bu, 38.000 adet yetişkin çam ağacının kesilmekten kurtarılması anlamını taşıyor. www.turk.internet.com / 05.07.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR