Kömürle üzülen Karaman`a güneş doğacak

Ermenek`te yaşanan maden kazasıyla gündeme gelen Karaman`da 12 megavat kurulu güce sahip 2 ayrı güneş santrali kurmak için yatırım süreci başladı.

 

Karaman`nın yüksek güneşten enerji üretim değerleri ve 9 bin 163 kilometrekarelik yüzölçümünde tarım dışı arazilerin çokluğu güneş tarlası projelerine imkan veriyor. Bu arazilerin yüzde 3`lük kısmının güneş tarlası olarak kullanılmasıyla 14 gigavatlık kurulu güç ve yıllık 21 teravatsaat yıllık enerji üretim potansiyeline ulaşılabiliyor.

 

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Faruk Yıldızbaş Enerji İnşaat Tarım Hayvancılık Ticaret A.Ş., Karaman`ın Merkez İlçesi Sudurağı kasabasındaki 18 hektar yüzölçümündeki alanda toplam 12 megavat kurulu gücünde güneş enerji santrali kurulması ve işletilmesi için yatırım sürecini başlattı.

 

Proje kapsamında 12 lisanssız elektrik üretim tesisi kurulacak. Her bir tesis, tamamen bağımsız üretim yapacak şekilde tesis edilecek ve üretimleri ayrı sayaçlardan geçerek sisteme aktarılacak.

 

İnşaat aşaması olarak tanımlanan kurulum süreci 6 ayda tamamlanacak. Projenin inşaat aşamasında 10, işletme aşamasında 5 kişinin çalıştırılması planlanlanıyor.

 

Santralin yıllık 19 milyon 800 bin kilovatsaat elektrik üretmesi planlanıyor.

 

Karaman`ın güneş enerjisi potansiyeli

Proje için hazırlanan tanıtım dosyasında, Karaman`ın güneş enerjisi alanındaki potansiyeline de dikkat çekildi.

 

Buna göre, hava kütlesi, güneş ışınım değerleri, güneşin aylara göre çizdiği eğri, Karaman`ın güneş enerjisi üretimde etkin bir bölge olduğunu ortaya koyuyor.

 

Karaman`da normalize edilmiş güneş enerji üretimi birimi olan kWh/kWp değerleri bin 464 ile bin 650 arasında değişim gösteriyor. Bu değerler, Avrupa`nın ortalama değeri olan bin 200`ün çok daha üzerinde yer alıyor.

 

Karaman`ın 9 bin 163 kilometrekarelik yüzölçümünde tarım dışı arazilerin çokluğu güneş tarlası projelerine imkan veriyor. Bu arazilerin yüzde 3`lük kısmının güneş tarlası olarak kullanılmasıyla 14 gigavatlık kurulu güç ve yıllık 21 teravatsaat yıllık enerji üretim potansiyeli yakalanabiliyor.

 

Planlanan iş takvim planına göre, ilgili kurumlardan gerekli izinlerin alınmasının ardından aralık ayında makine ekipmanın kurulumuna başlanması amaçlanıyor.

 

"İkiz" güneş santrali

İkinci güneş santrali projesinin Karaman`ın Ayrancı İlçesi Dokuzyol köyü Yukarıgöçer mevkisinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

 

Manazan Enerji A.Ş. tarafından 1 megavatlık 12 lisansız elektrik üretim tesisiyle toplam 12 megavatlık kurulu güce sahip güneş enerji santrali kurulması ve işletilmesine yönelik projenin, şirketin sahibi Faruk Yıldızbaş`ın tapulu alanında hayata geçirilmesi hedefleniyor.

 

Planlanan iş takvim planına göre, ilgili kurumlardan gerekli izinlerin alınmasının ardından Ocak 2015`te makine ekipmanın kurulumuna başlanması amaçlanıyor.

http://yenikonya.com.tr

01.12.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR