İnci, elektrikli otoya akü için ortaklığa hazır

Elektrikli oto üretiminde dünyada öncü ülkelerden biri olmak için çaba gösteren Türkiye de işin püf noktalarından biri yerli akü üretiminde odaklanıyor. Elektrikli Doblo yu geliştiren Tofaş ın CEO su Ali Pandır "Elektrikli otoların rantabl olması için yerli akü üretimi şart. Türkiye belki ortak alarak teknolojik akü geliştirmeli. Belki de rekabet öncesi işbirliği olarak tüm üreticilerin birleşerek bunu yapması gerek" deyince gözler Türkiye deki yerli akü üreticilerine döndü.

 

Elektrikli otomobil devriminin en önemli halkası olan aküdeki son teknolojik gelişmeleri yakalamak isteyen yerli üreticiler ise adeta zamanla yarışıyor. Bir yandan üretim için gecikmeme, diğer yandan yatırıma en son teknolojiyle başlayabilmek üretici firmaların en büyük kaygısı.

 

Referans gazetesinin Hızlı Balık yarışmasında 2007 yılında büyük ödülü alan İnci Akü yü bünyesinde barındıran İnci Holding in Yönetim Kurulu Başkanı Meral İnci Zaim elektrikli oto için akü üretimi çalışmalarının sürdüğünü söyleyerek "Dünyada 2020 yılına kadar araçların yüzde 10 ununun elektrikli olacağı tahmin ediliyor. Ancak elektrikli otomobillerin kalbi olan akülerin geliştirilmesi için teknolojik araştırmalar her gün yenileniyor. Elektrikli otoda akü boyutlarının çok büyük olması en önemli sorun. Araçta çok yer kaplıyor. Ayrıca şarj süresi de çok önemli" dedi. O nedenle hem akünün boyutun küçültebilmek hem de uzun süre aracı götürebilecek bir menzile sahip olabilmesi için içine konan kimyasaldan akünün diğer bölümleri ve tasarımına kadar sürekli araştırmalar yaptıklarını kaydeden Zaim, "Durum böyle olunca seri üretim için karar vermek çok zor oluyor. Bugün yatırım yapacağınız bir teknoloji gelecek yıl çok geride kalmış olabilir. Dünyada önemli bir geçiş dönemi yaşanıyor. Biz de bu dönemde antenlerimiz açık her gelişmeyi anında takip ederek yatırımlarımızı planlıyoruz" diye konuştu.

 

Yabancı ortaklığa açığız

Türkiye de elektrikli oto üretimine hazırlanan yerli otomotiv ana sanayi üreticileri ile sürekli görüşme ve işbirliği halinde olduklarını söyleyen Meral İnci Zaim "Yurtdışı piyasalardaki ve teknolojik gelişmeleri çok yakından takip edip konunun uzmanı birkaç danışmanlık kuruluşundan hizmet alıyoruz. Ayrıca kendi Ar-Ge bölümümüzde önemli araştırmalarımız var. Uluslararası toplantılarda Ar-Ge bölümümüzün yaptığı sunum ve öneriler de çok dikkat çekiyor" dedi.

Dünyadaki gelişmeleri daha yakından takip için yabancı ortaklık konusundaki görüşlerini sorduğumuzda ise Meral İnci Zaim "Biz zaten yabancı ortaklıklara açık bir grubuz. Jant üretiminde Hayes Lemmer grubu ile çok memnun olduğumuz bir ortaklığımız var. Akü üretimi için de bize teknoloji ve ‘know–how getirecek gruplarla her türlü işbirliğine açığız" diyerek önümüzdeki dönemde olabilecek muhtemel ortaklıkların da sinyalini verdi. www.referansgazetesi.com / 28 Temmuz 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR