Öğrencilerin yeni gözdesi Güneydoğu daki üniversiteler

Türkiye genelinde yapılan sınavlarda başarılı bir performans sergileyen Güneydoğu, büyük imkânlar sunan üniversiteleriyle de gençlerin yeni gözdesi olmaya aday. Diyarbakır başta olmak üzere bölgedeki birçok üniversite eğitsel, sosyal, kültürel ve uluslararası imkânlarla gençlere büyük fırsatlar sunuyor. Dicle Üniversitesi, son iki yılda öğrenci sayısını neredeyse ikiye katladı.

 

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ve Seviye Belirleme Sınavı nda (SBS) başarılı bir performans sergileyen Güneydoğu, gençlere büyük imkânlar sunan üniversiteleriyle de göz kamaştırıyor. Diyarbakır daki Dicle Üniversitesi, son iki yılda öğrenci sayısını neredeyse ikiye katladı. Bu sene bünyesine yaklaşık 7 bin yeni genç katacak olan üniversite, öğrenci sayısını 13 binden 20 bine çıkaracak. Sürekli şiddet ve terör olaylarıyla gündeme gelen Diyarbakır, artık yenilikçi ve modern uygulamalar içeren eğitim projeleriyle anılmaya başlandı. Dicle nin sunduğu, eğitsel, sosyal, kültürel ve uluslararası imkânlar öğrencileri Diyarbakır a çekiyor. Erasmus programı kapsamında yüzlerce öğrencisini Avrupa ya gönderen Dicle, mezunlarına da yurtdışında master ve doktora yapma şansı tanıyor. 80 mühendis adayı, ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarıyla sulama teknikleri konusunda eğitim almak için önümüzdeki günlerde Avrupa ya gidecek. Projede yer almak isteyen Türkiye nin dört bir yanından 700 kişi, Dicle ye akın etti.

 

Dicle Üniversitesi nde okuyan öğrenciler, büyük şehirlere nazaran barınma ve ulaşımda hiçbir sorun yaşamıyor. Yöre halkı, öğrencilere kusursuz bir misafirperverlik sunuyor. Diyarbakır da yarım asırlık geçmişe sahip olan tıp fakültesi, bütün Güneydoğu ya hitap ediyor. Üniversite, bölgede ihtiyaç duyulan hemen her alandaki meslek elemanlarını yetiştiren, ulusal ve uluslararası düzeyde araştırmalar yapan ve bölge ekonomisine yönelik projeler üreten en önemli kurumlardan biri. Öğrenci kulüplerinin kültür-sanat faaliyetleri ve üniversite takımlarının sportif başarıları, bir taraftan kent yaşamına hareket getirirken diğer taraftan modern topluma geçişte önemli bir işlev görüyor. Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün, Diyarbakır ın ticari, dinî ve sosyal hayatıyla yüz yıllardan beri merkez konumunda olduğunu vurguladı. Kentte 600 kültürel tescilli tarihî eser bulunduğunu kaydeden Eyigün, "Bizim üniversitemizde çıkan olaylar, bilinenin aksine batı üniversitelerinde çıkan olaylardan daha az. Diyarbakır hem 1,5 milyonluk nüfusuyla büyük şehir imkânlarına hem de İstanbul ve Ankara ya göre ulaşım ve barınma konularında son derece uygun imkânlara sahip." dedi. SBS de elde ettiği başarıyla dikkatleri üzerine çeken Bitlis ise , Türkiye nin en huzurlu kentlerinden biri. Siyasi ve adi olaylar, şehir merkezinde neredeyse hiç yaşanmıyor. Bitlis in eğitme ve ilme çok büyük önem verdiğini belirten Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tezcan, "Burada insanların, öğrencilere karşı çok olumlu bir bakış açısı var. Öğrencilerin sıkıntılarıyla birebir ilgileniyoruz. Onları evladımız gibi sahipleniyoruz. Gelen gitmek istemiyor." dedi.

 

Bingöl, Batman, Hakkari ve Siirt öğrencisini bekliyor

Adı terörle anılmasına rağmen Bingöl de Türkiye nin en sakin illerinden biri. Suç oranının en düşük olduğu illerin başında Bingöl ün geldiğini belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu, şehir halkının da öğrenciye büyük değer verdiğini kaydediyor. Balkanlıoğlu öğrencilerin, hiçbir endişeye kapılmadan Bingöl Üniversitesi ni rahatlıkla tercih edebileceklerini belirtiyor. Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay da, şehrin öğrenciye açık olduğunu söylüyor. Üniversitenin, Bingöl-Elazığ karayolu üzerinde kent merkezi ile iç içe olduğunu belirten Atalay, üniversitenin 620 dönümlük bir kampüs alanına sahip olduğuna dikkat çekiyor. Güneydoğu nun hızla parlayan eğitim yuvalarından biri de Batman Üniversitesi. Batman ın harika bir şehir olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, kurdukları her bölümün altyapısının bulunduğunu vurguladı. Hakkâri ise kötü imajını yıkarak huzurlu bir eğitim şehri olma yolunda hızla ilerliyor. Vali Muammer Türker ve Hakkâri Üniversitesi Rektörü Pr. Dr. İbrahim Belenli, bütün öğrencileri yükseklikleri 3 bin metrenin üzerine çıkan dağların arasında mükemmel bir doğaya sahip olan Hakkâri ye davet ediyor. Yeni olmalarına rağmen ciddi atılımlar yaptıklarını belirten Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Ziyadanoğulları da kampüsün 21 bin metrekare üzerinde kurulu olduğunu söylüyor. Siirt te okuyan Matematik 4. sınıf öğrencisi olan Murat Kılınç ise "Gelirken az-çok önyargılarım vardı. Şu an itibarıyla hiçbir önyargı kalmadı. Siirt çok güzel bir yer. İzmir den İstanbul a kadar arkadaşlarımız var, burada okuyorlar." şeklinde konuşuyor. www.zaman.com.tr / 02.08.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR