Işık: Rüzgar ve güneşten daha fazla yararlanalım

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, güneş ve rüzgar enerjisinden daha fazla yararlanmak zorunda olduğunu söyledi.

 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gaziantep Enerji Zirvesi`nin açılışında yaptığı konuşmada, enerjinin sadece Türkiye`nin değil dünyanın en önemli başlıklarından biri olduğunu vurguladı. "Dünyadaki pek çok olayın enerjinin arz güvenliğiyle yakından ilgili olduğunu biliyoruz" diyen Bakan Işık, bunun uzun uzun konuşulabilecek bir başlık olduğunu belirtti.

 

Enerji tasarrufu konusunda Gaziantep`te önemli çalışmalar yapıldığını ve bundan memnuniyet duyduğunu belirten Fikri Işık, "Enerji tasarrufu için Kayserililer der ki (yiyelim içelim de mesarif etmeyelim). Enerji konusunda da böyle. İsraf etmeyelim. İsraf haramdır. İkincisi, Türkiye cari açık veren bir ülke. Enerjiyi ve altın ithalatını çıkardığımızda cari açık sıfırlanıyor" diye konuştu.

 

ÇOK ÜRETELİM, AZ ENERJİ HARCAYALIM

Yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam enerji kullanımı içinde daha fazla yer tutması gerektiğini belirten Bakan Fikri Işık, şöyle dedi:

 

"Bu hem dünyanın hem de bizim çok önem verdiğimiz bir konu. Bu bizim için aslında bir mecburi istikamet. Rüzgar ve güneşten daha fazla yararlanmak durumundayız. Rüzgar üşütür ama enerjisi ısıtır, güneş yakar ama enerjisi serinletir. Hangi üründe ne kadar ithal bağımlısıyız ve bu konuda ne yapabiliriz, tek tek ele alıyoruz. Enerji de bu kalemlerin başında geliyor. İstiyoruz ki Gaziantep insanı, teknolojide de isminden bahsettirsin. Bu noktada biz Ar-Ge ve teknolojiyi destekliyoruz. Bakanlık olarak ciddi desteklerimiz var. En çok üretelim, en az harcayalım ve böylece cari açığı kapatalım istiyoruz."

 

Türkiye`nin 2023 hedeflerine de değinen Fikri Işık şunları ifade etti:

 

"Türkiye artık okyanusta dümeni kırık bir ülke değil. Hedefleri olan bir ülke. 2023 yılında 2 trilyon dolar gayri safi hasılaya ulaştırma, işsizlik oranını yüzde 5`e indirme hedefimiz var. Bu hedeflere ulaşmak için topyekün sürdürülebilir kalkınmaya ihtiyaç var. 2002`den beri önemli kazanımlar elde ettik. Bunun en güzel örneği Gaziantep. 2002 yılı Türkiye ihracatı 36 milyar dolar idi. Biz şimdi sadece Gaziantep bu yıl 20 milyar dolar ihracat yapsın istiyouz. Biz bunu yapacağımıza inanıyoruz. 2023 yılına geldiğimizde bu hedeflerimize ulaşmak için biz devlet olarak destek vereceğiz, özel sektör gerçekleştirecek."

www.enerjigunlugu.net

21 Şubat 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR