Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Şırnak tan helikopterle Şanlıurfa ya geldi. Bakan Yıldız ı taşıyan helikopter 11 Nisan Stadı na inerken, Bakan Taner Yıldız ı statta Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan karşıladı.

 

Daha sonra Şanlıurfa Valiliği ne geçen Bakan Yıldız, polis merasim mangasını selamladıktan sonra, valilik şeref defterini imzaladı. Vali Nuri Okutan ile bir süre görüşen Bakan Taner Yıldız burada gazetecilere açıklamalarda bulundu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız şunları söyledi: "Bakanlarımız, milletvekillerimiz hummalı bir çalışma içindeler. Biz iki yönde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Enerji sektörü ile ilgili koordinasyonu sağlamak ve aynı zamanda referandumla alakalı konularda da çalışmalarımızı yürütmek. Sivil toplum örgütlerimizle, derneklerimizle, vakıflarımızla bir araya gelebilmek. Bugünkü Şanlıurfa ziyaretimizin mahiyetinde de bu ikisi birlikte bulunuyor" dedi.

 

Elektrik kesintisi ile alakalı soruyu Bakan Yıldız, "Sıcaklık son iki hafta içinde özellikle Şanlıurfa bölgemizde daha fazla hissediliyor. Tarımsal sulama abonelerimizin bir kısım yükümlüklerini yerine getirmemesiyle 2 teknik sebep bir araya gelince zaman zaman kesintiler oldu. Ancak, Şanlıurfa daki bizim kurulu gücümüz bildiğiniz gibi özellikle Viranşehir sulamaları da dahil olmak üzere, Mardin ve Kızıltepe de dahil olmak üzere, biz şu anda Şırnak tan geliyoruz. Bütün o arazileri de yukarıdan bakarak hem sulama hem de pompaj kısımları ile gözlemleyerek geldik. Orada TEDAŞ ın tarımsal sulama aboneleri ile alakalı bir takım yaptırımları olacak. Bunlarla alakalı abonelerimizi bilgilendireceğiz. Onlara ve kamu kurum ve kuruluşlarımıza teknik olarak neler yapmaları gerektiği ile alakalı koordinasyon yapacağız. Fazla bir sıkıntı olmayacak inşallah. Tespitlerimizi yaptık. Bir kısım abonelerimizin yükümlülüklerini yapmadığını tespit ettik. Onunla alakalı özellikle sulama dönemi bittikten sonra karşılıklı bilgilendirme görüşmeleri yapılacak. Hem TEİAŞ hem de TEDAŞ yetkililerimiz burada olacaklar" diye konuştu.

 

Güneş enerjisiyle ilgili soruya ise Bakan Yıldız, "Bizim enerji merkezlerimizle alakalı yurdun her tarafında bulunduğu coğrafyaya uygun olarak çalışmaları yapıldı bunların haritaları çıkartıldı. Sudan enerji elde edebileceğimiz yerler var; rüzgardan enerji elde edebileceğimiz yerler var. Özellikle güneşle alakalı bu bölgede de çalışmalarımız da tabii olacak. Türkiye nin büyümesini karşılayacak enerji yatırımlarının hız kesmeden, rehavete kapılmadan devam etmesi gerekiyor. Biz de bu çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Türkiye nin kurulu kapasitesi, kurulu gücü hala tüketilen miktarın üzerinde üretmeye müsait. Gerek sıcaklıktan kaynaklanan klima kullanımının artması gerekse sanayimizde kapasite kullanım oranlarının artmasını dahil ettiğimizde hala bizim burada 3 fazımız va. Kurulu güçten kaynaklanan bir sıkıntı yok Türkiye de. Yani enerji işletmeye dayalı bazı kesintiler oldu ama kurulu güce dayalı herhangi bir sıkıntımız yok. Özellikle tarımsal sulama abonelerimizin o günün şartlarını değerlendirerek diye tabir edeyim. Kullandıkları elektriğin parasını ödemediklerini görüyoruz. Bu tarımsal sulama yaparken, yanı ürünü tarladayken enerji kesilmesi bazı tarım sektörü ve üreticim açısından sıkıntıları var. Ancak şunu söylemeliyim ki bu karşılıklı bir mükellefiyet yani devlet, kamu,. özel sektör; bu enerjiyi temin etmek durumunda ve biz onu yerine getiriyoruz; ancak müşterilerimiz de ister tarımsal, ister ticari, ister sanayi aboneleri olsun, kullandıkları elektriğin parasını ödemek durumundalar. Bu hepimizin bir vatandaşlık görevi. Tabii hem kul hakkı oluyor, Ramazan ayındayız. Hem de devletin hakkı oluyor. Bu yüzden ben vatandaşlarımıza eğer şu anda yoksa bile borçlarını yapılandırabileceğimiz sistemi de kurduk. Bugün yoksa yarın , yarın yoksa bir ay içinde ödeyebilecekleri ama mutlaka ödeyebilecekleri bir sistem kurduk. Bunu özellikle istirham ediyoruz, vatandaşlarımızın vatandaşlık görevlerini yapmaları doğru olur diye düşünüyorum. Tabii ödenmezse ne olur bir müddet sonra elektrik de kesilir. Çünkü bu Türkiye nin komplesinden mahsup edilen bir rakam olacak. Biz de tabii elektrik kesme yöntemine hemen başvurmuyoruz ki, işlerini görsünler, tarlalarını sulasınlar. Ticarethanelerimiz, sanayilerimiz işlerine güçlerine baksın. Ama bu komple 73 milyon vatandaşımızın problemi haline gelmemesi lazım. Faizlerin komplesinin affıyla alakalı değil ama ödeme kolaylığı ile alakalı bir kolaylık birçok düzenleme yaptık vatandaşlarımız bundan yararlanabilirler. İlgili TEDAŞ Şube Müdürlüklerine, Bölge Müdürlüklerine gidip, bunları sorabilirler biz kolaylık sağlıyoruz. İcralık olan çiftçiler de kurdukları sistem üzerinden yapacakları müracaatla borçlarını yapılandırabilecekler.

 

Bakan Yıldız ın konuşmasının ardından Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, kendisine bakırdan hediyelik eşya ve kara kalem çalışmasından resmedilmiş Balıklıgöl tablosu hediye etti.

 

Bakan Yıldız daha sonra Şanlıurfa Genç İş Adamları Derneği nin daveti üzerine onuruna verilecek olan İftar Yemeği için El Ruha Oteli ne geçti.

ŞANLIURFA (İHA) / 19 Ağustos 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR