Gaziantepli Mühendislerden Bir İlk

Gaziantep te, Fizikçi- Mekatronikçi Tamer Erçin, AR-GE Uzmanı Ahmet Solmaz ve Elektrik Elektronik Mühendisi Nurettin Erçin, bölgede bir ilki gerçekleştirerek, meralarda kullanılmak üzere Güneş enerjisiyle çalışan taşınabilir jeneratör yaptı.

 

Cihazın taşınabilir anlamında bölgede bir ilk olduğunu, bir numunesinin daha Türkiye de bulunmadığını belirten Tamer Erçin, cihazın meraya çıkan vatandaşların ihtiyacını karşılamak için tasarlandığını söyledi.

 

Tamer Erçin, yaylara çıkan vatandaşların soğutma, aydınlatma, sulama ihtiyaçlarının olduğunu ve bunları göz önüne alarak böyle bir proje hazırladıklarını kaydetti.

 

Cihazın enerjisini tamamen güneşten aldığına vurgu yapan Tamer Erçin, "Hiçbir şekilde dıştan elektrik almayarak kendi kendine enerji sağlıyor. Sistemin üzerinde 800 vatlık paneller var. Bu da günlük 3-4 kilovatlık enerji demektir. Bu sistemde 750 litrelik bir buzdolabı, aynı anda 15 vatlık 10 adet florasan lamba, aynı zamanda 50 metre kuyu deriliğinden günde 5 tonluk su çekilebiliyor. Cihazımız taşınabilir anlamında bölgede bir ilktir. Bunun bir numunesi daha Türkiye de yoktur. Projenin anahtar teslim fiyatı 25-30 bin TL dir" dedi.

 

AR-GE Uzmanı Ahmet Solmaz ise, Türkiye nin göçer bir toplum olduğunu, yıllardır unutulmuş göçerlerin sorunlarını bir nebze de olsa çözmek istediklerini ifade ederek, "Meralara çıkan vatandaşlarımız enerji nakil hatlarının olmadığı bir nokta da, aydınlatma, televizyon ve buna benzer cihazları kullanabilecekler. Akşam karanlıkta kalmayacaklar. Ürettikleri süt, yoğurt ve peyniri bozulmaktan koruyabilecekler" diye konuştu.

 

Bu şekilde meralara olan ilginin artacağını düşündüklerini dile getiren Solmaz, "Binlerce dönüm meralarımız var. Ancak enerji nakil hatları olmadığı için buralarda sıkıntı yaşanabiliyor. Bu açıdan hem ülkemiz hem de vatandaşlarımız bu proje sayesinde büyük bir kazanç elde edecekler" şeklinde konuştu. İHA / 01.09.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR