Şanlıurfa da güneş enerjisi ile çalışan araç yapıldı

TÜBİTAK ın İzmir de düzenlediği ALTERNATİF ENERJİLİ araba yarışlarında, en iyi tasarım ödülünü kazanan ve Harran Üniversitesi tarafından üretilen GAP CAR basına tanıtıldı.

 

GAP Car proje aşamasının ardından 4 ayda tamamlandı. 510 santimetre uzunluğunda ve 165 santimetre eninde olan GAP Car ın panellerinin yerleştirildiği yüzey alanı ise 7 metrekare.

 

1 saatte şarj olan aküyle 60 kilometre yol yapabilen aracın maksimum hızı 80 kilometre. Çelik şase üzerinde olan aracın dış kaporta kısmı cam ve elyaf malzemeden oluşuyor. Toplam ağırlığı 270 kilogram olan tek kişilik otomobil, GAP İdaresi Başkanlığının finansma desteği ile 60 bin liraya mal oldu.

 

Harran Üniversitesi Rektörü Prof Dr. İbrahim Halil Mutlu, aracın üretim fikrinin güneş enerjisiyle çalışan otomobillerin yarışma hakemliğini yaptığı sırada oluştuğunu belirterek: "Bu yılki yarışmalara katılıp 33 üniversite arasında her ne kadar birinci, ikinci olamasak da dizayn tasarım da ödül aldık.

Önümüzdeki yıllarda inşallah yetiştirebilirsek bir araçla değil, hidrojenle çalışan ikinci klasman araçlarımızla da yarışlara katılmayı hedefliyoruz.

 

Hedefimiz önümüzdeki yıllarda birinci olabilmek. Çünkü, güneşin en fazla olduğu yer burası, araçları test etme imkanımız daha fazla dedi.

Şanlıurfa / www.tgrthaber.com / 03.09.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR