McLaren F1’in tasarımcısı İngiliz Gordon Murray, bu yaz ürettiği T25 adlı olağanüstü otomobille karşımıza çıktı. T25, günümüzün karmaşık şehir hayatında trafiğe nefes aldıran bir otomobil. 2.4 m uzunluğunda, 1.3 m genişliğinde ve sadece 575 Kg.

 

iStream adı verilen üretim metoduyla yapılıyor. Çevre dostu araç, geri dönüştürülmüş plastik şişeler, çelik borular ve normal bir araç üretiminde harcanandan beşte bir az malzemeyle elde ediliyor.

 

Bir araçlık park yerine üç tane T25 park edilebiliyor; bir şeritten de iki tane geçebiliyor.

 

Gordon Murray, Tasarımcı

“Arabanın gerçek gücü bu aşağıdaki parçanın içinde. Siz bu bölümde oturuyorsunuz ve bu da çarpışma anında size inanılmaz bir koruma sağlıyor.

 

Otomobil, iki yolcu taşıyabiliyor ancak Murray’e göre bu otomobil, sadece iki değil, sekiz yolcu taşıyacak şekilde de üretilebilir ya da kullanılan yöntem, otobüs üretimine de uyarlanabilir. T25, iki yıl içinde seri üretime geçilerek, yollardaki yerini alacak.

 

İngiltere’den Çin’e geçiyoruz. Başkent Pekin, Mexico City gibi dünyanın en büyük trafik sorunuyla karşı karşıya. Sorun için bir çözüm var gibi görünüyor: Uçan otobüs…

 

Güneş enerjisiyle çalışan bu otobüs, büyük bir tramvaya benziyor. Yerden iki metre yükseklikteki otobüs yol kenarlarında bulunan rayların üzerinden gidiyor ve dursa bile trafiğin akışını engellemiyor.

 

1400 yolcu kapasitesi olan aracın 2011’in ikinci yarısında ilk yolcularını taşıması bekleniyor.

 

Ve son olarak Hindistan’dayız. Burada da bir tasarımcı bambudan çevreci bisiklet elde etti.

 

Bambu bisikleti yada ‘Bambike’, çelik ya da aleminyumdan yapılan normal bisikletten 3 kg daha az bir metalle üretilebiliyor. Böylece bisiklet imalat sanayiinde bir viraj daha dönülmüş oluyor… http://tr.euronews.net / 04.10.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR