`Yenilenebilir Enerji" Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Gaziantep-Adıyaman-Kilis bölgesinin sosyo-ekonomik yönden kalkınmasını hedefleyen İpekyolu Kalkınma Ajansı, yenilenebilir enerji bilgilendirme toplantısını Araban ilçesinde gerçekleştirdi.

 

Araban Kaymakamlığı kongre ve sergi salonunda gerçekleştirilen toplantıda; yüksek güneşlenme gün sayısı ve radyasyon değerlerine sahip ilçede ısınma ihtiyaçları dışında güneş enerjisinden yeterince faydalanılamadığının altı çizildi.

 

Gaziantep İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA)  2014 yılı mali destek programları tanıtımını yapmak üzere Gaziantep Yatırım Destek Ofisi, GAP YEEV Proje Koordinatörlüğü, SolarTURK Enerji Firması ve Araban İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından "sulamada kullanılan elektriğin solar enerji ile karşılanması" konusunda çifticiler bilgilendirildi.

 

Toplantı ayrıca, enerji ihtiyaçlarının güneş enerjisi ile karşılanması için neler yapılabileceği, ortalama güneş enerjisi tesisi maliyeti ve TRC1 bölgesindeki devlet desteklerinden bahsedilerek çiftçilerin bilinçlendirilmesi hedeflenmektedir.

 

Tarımda kullanılan sulamanın elektrik kullanarak çekildiğini dile getiren uzmanlar yüksek enerji maliyetinin çiftcilerin önündeki en büyük engel olduğunu ve bunun solar enerji kullanarak daha düşük seviye indirilebileceğini vurguladılar.

 

İpekyolu Kalkınma Ajansı`nın 2014 yılı mali destek programında bu yıl özellikle yenilenebilir enerjinin de dahil edildiği ve olumlu bulunan projelerin yüzde 50` sinin 400 bin TL`yi geçmemek kaydıyla destekleneceği dile getirildi.

 

Solarturk Enerji Firması`ndan elektrik mühendisi İbrahim Özbudak ise çiticilerin enerji maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini, bunun en iyi yolunun ise ihtiyaç duyulan enerjinin Güneş Enerjisinden sağlanarak karşılanabileceğini ifade etti.

 

Kurulum maliyeti dışında herhangi bir gideri olmayan bu tesislerin orta ve uzun vade de çiftçilerin ekonomik olarak elini rahatlatacağını belirten Özbudak, güneş enerji santrelinin kurulum aşaması,  gerekli izin ve prosedürleri, kurulacak santralin maliyeti ve elde edilecek 100kW`lık enerjinin yılda 160000 kWh kadar üreteciği enerjinin çiftçiler tarafından sulamada kulanılabileceğine dikkat çekti. Gaziantep (AA)

www.haberler.com

24.01.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR