Fotosentez ile Kendini Yenileyen Solar Hücreler
Fotovoltaik hücreler için en önemli konu verimliliktir. Solar paneli oluşturan hücrelerin verimlilik rakamları o panelin azami üretim değerini belirler.
Solar hücreler için değişmeyen gerçek ise enerji üretimi işlemi sırasında elektron kaybına uğrayan silikon hücreler nedeniyle hücreler verimlilik değeri her yıl düşüş yaşar. İnorganik madelerde hücre yenileme işlemi olmadığı için bu süreç sonunda solar paneller ticari ömrünü doldurur.
Daha önce organik materyallerden enerji üretimi için çözümü bitkilerin fotosentez işlemini taklit etmekte bulan MIT bilimadamları hücresel yenilenmeyi fotosentez sonucunda depolanan enerjiyi kullanmakta buldu.
Aynen bir bitki gibi güneş enerjisinden enerji üretmeyi ve üretilen enerjinin bir kısmıyla yenilenme işlemini sürdürmeyi başaran bilimadamları ömür boyu yüksek verimli çalışacak solar panellerin kapısını aralamış oldu.
"Phospholipids" adı verilen sentetik moleküller, kabon nano-tüpler ve bir dizi protein sayesinde moleküler dağılma ve birleştirme döngüsünü taklit eden MIT bilimadamları sürekli yüksek verimlilikte çalışan, çok uzun ömürlü solar paneller üretmenin artık mümkün olduğunu bildirdi.
www.limitsizenerji.com / 07 Ekim 2010