Orman köylülerine teşvik kredisi 

Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Köy İlişkileri (OR-KÖY) Genel Müdürlüğü, Rize de orman köylülerine güneş enerjisi ile su ısıtma sisteminin kurulumu için kredi veriyor.

 

Rize İl Çevre Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü tarafından orman köylerine yönelik 3 yıl faizsiz geri ödemeli sosyal kredi sağlandığı belirtildi.

 

Rize de 120 orman köyü olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

 

Orman köyündeki bir ailenin yıllık odun tüketimi 35 ster olup, bunun 8 steri banyo, çamaşır ve bulaşık suyu ısıtmada kullanılmaktadır. Bu tüketimi önlemek için güneş enerjisi ile su ısıtma sistemi kredisi verilmektedir. Rize de güneş enerjisi ile su ısıtma sisteminin kurulumuna 2009 yılında başlanmıştır. 2009 yılında Ardeşen ilçesinde 72 aile, Çayeli ilçesinde 55 aile ve İkizdere ilçesinde 13 aile olmak üzere toplam 140 aileye güneş enerjisi ile su ısıtma sistemi kurulumu yapılmıştır. Kurulumu yapılan köy halkındaki memnuniyet tespit edilerek 2010 yılı uygulamalarımız da bu doğrultuda arttırılarak devam etmektedir. 2010 yılı çalışma programına göre, 160 aileye güneş enerjisi ile su ısıtma sistemi kurulum çalışması başlatılmıştır. 2010 yılında Çamlıhemşin ve Hemşin ilçelerinde çalışmalar yoğunlaşmıştır.

 

Rize nin yoğun yağış almasından dolayı ilk yıllarda bazı tereddütlerin olduğu ifade edilen açıklamada, sistemin bir saatlik güneşin etkisiyle verimli kullanılmasının köy halkını memnun ettiği, bundan dolayı gelecek yıllarda Rize nin tüm orman köylerine bu sistemin kurulması için plan yapıldığı vurgulandı. AA / 15 Ekim 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR