Yeşil ve Enerji Tasarruflu Dünyada Teknoparklar Çalıştayı

Uluslararası Bilim Parkları Birliği (IASP) Genel Müdürü Luis Sanz, 1980 li yıllardan bu yana çevre sorunlarına çözüm üretmeye çalıştıklarını ve bu alanda kendilerini geliştirmek zorunda olduklarını söyledi. Sanz, çevreye uyumlu sanayi kalkınmasının nasıl olacağı konusunda bir çözüm yolu bulmaya çalıştıklarını anlattı.

 

Mersin Teknopark ve IASP iş birliğinde organize edilen Yeşil ve Enerji Tasarruflu Dünyada Teknoparklar Çalıştayı , HiltonSA Mersin Oteli nde gerçekleştirildi. Söz konusu çalıştayda, Türkiye nin enerji merkezinin yanı sıra rüzgar enerjisi, deniz dalgasından enerji üretimiyle birlikte yılın 300 gününün güneşli geçtiği Mersin deki yeşil enerji açılımları ve mevcut enerji potansiyeli masaya yatırıldı. Türkiye nin yanı sıra Almanya ve Finlandiya gibi ülkelerden de katılımın sağlandığı oturumda yapılan konuşmalarsa Türkçe ve İngilizce olarak yapıldı.

 

Burada konuşan IASP Genel Müdürü Luis Sanz, bilim parklarının, dünya çapındaki ekonomik krize rağmen büyüdüğüne dikkat çekerek, Teknoparkların bölgesel kalkınmaya katkı sunduğu gibi küresel sorunları, çeşitli ülkelerde düzenlenen çalıştaylarda ele alarak hem sanayicilere, hem de devletlere öneriler geliştirdiğini anlattı. Sanz, "Türkiye de sıcak bir konuyu, yeşil enerji ve enerji tasarrufu konusunu seçtik. Başta yenilenebilir enerji ve enerji tasarrufu olmak üzere çevresel konular, sosyal bir konu olmadan önce de politikacıların üzerinde bir baskı unsuru olmadan önce de bizim gündemimizdeydi. 1980 lerden beri çevre sorunlarını konuşuyoruz. Yani bu konuda yeni değiliz, sadece kendimizi geliştirmeye ihtiyacımız var. Çevreye uyumlu sanayi kalkınması nasıl olacak, bunun yollarını bulmaya çalışıyoruz" dedi.

 

Teknoparklar temelinde üretilen bilgilerle birlikte geliştirilen değerlerin hem toplumların sağlıklı bir çevrede yaşamasına, hem de sağlıklı bir gelecek kurmasına önemli katkılar sunduğunu kaydeden Mersin Valisi Hasan Güzeloğlu, özellikle bilginin çok önemli ve bilimsel üretimin en değerli yapı taşı olduğu bir süreçte; Teknoparkların üstlenmiş olduğu misyonun da oldukça önemli olduğunu dile getirdi. Mersin Teknoparkı nın Mersin Üniversitesi bünyesinde olmasına karşın sanayiyle sıkı bir iş birliği içinde olduğunu anlatan Güzeloğlu, Teknopark ın bugünkü mevcut konumuyla da giderek gelişen ve önemli değerler üreten bir yapıya kavuştuğuna işaret etti.

 

Enerji ve buna bağlı çevre değerlerinin; teknoloji anlamında giderek gelişen, güçlenen ve önemli gelişmeler kaydedilen bir alan olarak öne çıktığını ifade eden Güzeloğlu, "Özellikle yenilenebilir enerji adına Türkiye nin sahip olduğu zenginliklerin ve mevcut potansiyelinin öne çıkartılarak bunun kullanılması hem ekonomik bir değer üretilmesini sağlayacak, hem de sağlıklı bir çevrede yaşamamıza önemli katkılar sunacaktır. Güneş ve güneşe bağlı enerjinin kullanılmasında, Mersin in sahip olduğu rüzgar enerjisinin kullanılmasında Mersin Teknoparkı nın önemli bir katkı sunacağına inanıyorum" diye konuştu.

 

Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Özgür Onur Durmaz, Yeşil ve Enerji Tasarruflu Dünyada Teknoparklar Çalıştayı ile birlikte Teknoparkların üzerine düşen görevin de bir bakıma tamamlanacağının altını çizdi. Durmaz, tüm bunların yanında enerjiyle ilgili yasal süreçlerin değerlendirilmesinin Teknoparklara kazandıracakların da çalıştay kapsamında ele alınacağı gibi yeşil enerji ve enerji alanında Ar-Ge yapılması ve bu sürecin finansal boyutlarının da masaya yatırılarak, yatırım ve iş birliği imkanlarının da değerlendirileceğini söyledi. Konuşmaların ardından Mersin in tanıtımına yönelik olarak hazırlanan filmin sunumu İngilizce olarak gerçekleştirildi.

www.beyazgazete.com / 04.11.2010

-.-

www.solar-academy.com  

www.solar-bazaar.com  

www.solar-santral.com  

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR