Rüzgarda, ‘Ona verme, bana ver’ fiyatı var, cömert destek yok

Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Rüzgardan elde edilen elektriğin fiyatında yükselme olmayacak. Şimdiki fiyat, ‘Ona verme, lütfen bana ver’ denecek kadar cazip. Sübvansiyonda bazı ülkeler kadar cömert davranmamızı beklemeyin” dedi.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, rüzgar enerjisinde verilen alım garantisi fiyatına yönelik eleştirilere son noktayı koydu. Yıldız, “Rüzgarda fiyatta yükselme olmayacağını bir kez daha söylüyorum. Şu anda rüzgarda verdiğimiz alım fiyatı yatırımcıların yatırım yapmasına mani olacak bir fiyat değil, tam tersi teşvik edecek, ‘Ona verme, lütfen bana ver’ denecek bir fiyat. Şu anda bize gelen müracaatlar bunu teyit ediyor” dedi.

 

Cömert davranamayız

TÜSİAD’ın dün düzenlediği “World Energy Outlook 2010 Türkiye Tanıtımı” programında konuşan Bakan Yıldız, Türkiye’nin 2003 yılının başında 4 milyar dolar yatırım yaparken, 40 milyar dolar faiz ödediğini, şu anda bire 3.5 faiz ödendiğini belirterek, şunları söyledi: “Toplam borç stokumuzun GSYİH’e oranı, birçok gelişmiş ülkenin çok çok altında. Hâlâ istediğimiz noktada değil. Bunu niçin söylüyorum? Bizim, bu tür sübvansiyonları yapmakta, bir kısım ülkeler gibi cömert davranamayacağımız için söylüyorum. Biz, ülke şartlarını dikkate almak zorundayız. Aynı zamanda Türkiye’nin gelişen, değişin ve arz güvenliğiyle birlikte enerji yapılanmasını da sağlamamız lazım. Aradaki hassas dengeyi sürekli koruyup, kollamamız lazım.”

Merve ERDİL / www.hurriyet.com.tr / ekonomi / 25.11.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR