Bakan Yıldız, Rüzgarda fiyatta yükselme olmayacağını bir kez daha söylüyorum. Şu anda rüzgarda verdiğimiz alım fiyatı yatırımcıların yatırım yapmasına mani olacak bir fiyat değil, tam tersi teşvik edecek, ona verme, lütfen bana ver denecek bir fiyat dedi.

 

Vergi borcu yapılandırmasında enerjinin bu yapılandırma dışında kalmadığını hatırlatan Yıldız, üst kurulların alacaklarıyla ilgili borç yapılandırmasının ise bu kapsamda olmadığını söyledi.

 

Hidroelektrik santrallerine (HES) tepkiler konusunda ise Yıldız, her ülkenin kendi kabiliyetleri doğrultusunda kendi öz kaynaklarıyla beraber enerji üretimini sağlayabilmek zorunda olduğuna dikkati çekti. Bir başka ülke bunu yaparken niçin Türkiye bunun istisnası olsun, niçin Türkiye kendi öz kaynaklarını kullanamıyor olsun? diyen Yıldız, şöyle devam etti:

 

Niçin Türkiye yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanamıyor olsun? Bu doğru bir şey değil ve bize yakışmaz. Önemli olan enerji yatırımlarıyla alakalı kararlılığımızı devam ettirmek. Çevre de bizim, turizm de bizim, enerji de bizim... Bu ülke çok zengin bir ülke. Bütün kabiliyetlerini ortak bir masanın üzerine yatırarak bundan bir sonuç çıkarmamız lazım. Türkiye nin su kaynaklarından yararlanması doğru bir iştir, bununla alakalı ortaya koyduğu politikalar doğrudur. Ancak eğer bir kısım özel sektörden kaynaklanan, tabirimi mazur görün, biraz daha vahşice bu işe girişler varsa, bunları da önlemek bize düşer. Bu arada hem çevreyi hem ekolojik dengeleri korumuş olacağız, ama bir yandan da petrol ve doğalgaz ithal eden bir ülke olarak ben yerli kaynaklarımı kullanmak durumundayım. Yani sudan da, rüzgardan da, jeotermaldan da faydalanmak durumundayım. Bu doğrular üzerinde artık tartışmanın zamanı geçmiştir. Bizim bir kısım usulle alakalı yapılan yanlışlıkları giderip yolumuza aynı kararlılıkla devam etmemiz lazım.

 

RÜZGARDA FİYATTA YÜKSELME OLMAYACAK

Taner Yıldız, Türkiye nin rüzgarda işin başında olduğunu, buna ilişkin çalışmaların hızlandırılması konusunda eleştirilere katıldığını ifade ederek, Ama herhangi bir kanuni boşluk yok. Rüzgarda fiyatta yükselme olmayacağını bir kez daha söylüyorum. Şu anda rüzgarda verdiğimiz alım fiyatı yatırımcıların yatırım yapmasına mani olacak bir fiyat değil, tam tersi teşvik edecek, ona verme, lütfen bana ver denecek bir fiyat. Şu anda bize gelen müracaatlar bunu teyit ediyor. Uygulamayla alakalı bir kısım gerçek yatırımcının önünü açabilecek kolaylaştırıcı tedbirleri de bir yandan alıyoruz şeklinde konuştu.

www.enerji.gov.tr / 24 Kasım 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR