2010 BÜYÜME HEDEFİ TAHMİNLERİ AŞACAK

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, 2010 yılı büyüme tahminin yüzde 4 olduğunu ancak alınan tedbirlerin etkisiyle bunun aşılabileceğini söyledi. Bakan Atun, korumacılık değil ancak artı değer üretimini desteklemek amacıyla bazı alanlarda fon uygulanmasının hükümetin uyguladığı rekabete dayalı serbest piyasa ekonomisi ile çelişmediğini de vurguladı.

 

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Sabah Haberin konuğu olarak ekonominin 2010 yılı verilerini değerlendirdi ve 2011 projelerinin hedeflerini anlattı.

 

Bütçeden ekonomiye ayrılan paya ilişkin, “her şey gelirlere göre şekilleniyor” değerlendirmesinde bulunan Atun, bakanlık bütçesinde Sanayi Bölgeleri ve Enerji Yatırımları konusunda kaynaklar yer aldığına dikkati çekti.

 

Kalkınma Bankası’nın ekonomide istenen hareketliliği yaratma konusundaki başarısına ilişkin soruları da yanıtlayan Atun, kendi hükümetleri öncesinde verilen birçok kredinin geri dönüşünün sağlanamadığını bunun da sıkıntılara neden olduğunu söyledi.

 

Bakan Atun, yaşanan tüm sorunlara rağmen Kalkınma Bankası borçlarında herhangi bir affın söz konusu olmadığını, Banka yönetim kurulunun gerekli hallerde geri dönüşü sağlamak için yeniden yapılandırma ile geri dönüşü sağladığını söyledi.

 

Atun, yüzde 1 olan geri dönüşün alınan tedbirlerle yüzde 54’e yükseldiğini kaydetti.

 

Hükümet programı ile ilintili olarak 2010 yılına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine ise Atun, programın 4 yıllık bir dönemi kapsadığını anımsatarak, bu yıl için program hedeflerine uygun olarak ciddi bir yol alındığını söyledi.

 

Ekonomiye ilişkin verilerin oluşturulup yayınlanmasında yaşanan sıkıntıların giderilmesi için de bir takım çalışmalar bulunduğunu ifade eden Atun, aylık veri üretecek bir istatistik dairesinin oluşturulması için gerekli yasal çalışmaların yapılacağını kaydetti.

 

Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun, Ekonomiye ilişkin 2011 hedefini ise büyüme ivmesinin sürdürülmesi olarak özetledi.

 

Atun, bu amaca yönelik olarak özellikle küçük ve orta boy işletmelerin, faizsiz kredilerle ve hibe programlarıyla destekleneceğini, vurguladı.

 

2010 yılı büyüme tahminin yüzde 4 olduğunu ancak alınan tedbirlerle bunun aşılacağının görüldüğünü vurgulayan Atun, 2010 kesin rakamlarının ardından,  2011 yılında öngörülen yüzde 5.5’lik büyüme hedefinin de yukarıya çekilebileceğini söyledi.

 

Sağlıklı bir özelleştirme için gerekli yasal altyapı ve kurumların oluşturulması yönündeki çalışmaların da devam ettiğini ve 2011’in ilk yarısında tamamlanmasının hedeflendiğini ifade eden Atun, ilk özelleştirilecek olan kurumun ise Ercan devlet Hava Limanı işletmesi olacağını yineledi.

 

Yenilenebilir enerji ile ilgili soruları da yanıtlayan Atun, geçen yılın mart ayında güneş enerjisinin ev kullanımı konusunda meclise bir yasa tasarısı sunduklarını anımsatarak, 2011’in mart ayında bunun yasallaşmasını umduklarını, Rüzgar parkı oluşturulması konusunda ise 3-4 ay içerisinde yap işlet devret modeli çerçevesinde ihaleye çıkılacağını açıkladı.

 

Bakan Atun, Fon uygulamasının serbest piyasa ekonomisi içerisinde, korumacı olmamak ve artı değer üretimini desteklemek amacıyla kullanılabileceğini, bunun uygulanan ekonomik modelle çelişmediğini belirtti.

www.brtk.net / 20.12.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR