ABD Enerji Bakanı Steven Chu: Yeşil Teknoloji Yatırımlarında Çin in Gerisindeyiz

 

Fizik alanında Nobel ödülü sahibi Amerikan Enerji Bakanı Steven Chu, 1957 yılında Sovyetler Birliği nin uzaya ilk uyduyu (Sputnik) göndermesine, dönemin ABD hükümetince verilen cevaba benzer bir adımın atılması gerektiğini ifade ediyor.

 

Amerikan Enerji Bakanı Steven Chu, 2010 yılında yeşil enerjiye yapılan yatırımlardaki artışa rağmen, bunun yeterli olmadığını, Çin in dev adımlarla bu alanda bir hayli yol kat ettiğini ifade ediyor.

 

Danışmanlık firması Cleantech Group un, yaptığı bir araştırmaya göre temiz enerji şirketlerinin sadece ikinci çeyrekte yaptıkları yatırım bir önceki döneme göre yüzde 43 düzeyinde arttı. Risk sermayesi şirketlerinin küresel ölçekteki yatırımlarıysa 2010 yılının ilk yarısı için 4.04 milyar doları buldu.

 

İkinci çeyrekte yapılan yatırımların yüzde 40 ı güneş enerjisine gitti. Dünya ölçeğinde öne çıkan pazarlar; Kuzey Amerika, Çin, Hindistan, Avrupa ve İsrail olarak göze çarpıyor. Yatırımlar, sektör firmalarına da yansıyor. Örneğin: Silikon Vadisi nde güneş panelleri için ince film imal eden Solyndra, 175 milyon dolar, güneş enerjisi donanımları tedarikçisi BrightSource ise 150 milyon dolar sağlamayı başardılar.

 

Tüm bu gelişmelere karşın Çin, seri üretimiyle, geride başladığı yarışta öne geçiyor. Amerikan Enerji Bakanı Steven Chu, tıpkı 1957 yılında Sovyetler Birliği nin uzaya ilk uyduyu (Sputnik) göndermesine dönemin ABD hükümetince verilen cevaba benzer bir adımın atılması gerektiğine işaret ediyor. Fizik alanında Nobel ödülü sahibi bakan, ABD nin, özellikle son 15 yılda Çin ve Hindistan a karşı inovasyon ve ar-ge de ciddi zemin kaybettiği değerlendirmesini yapıyor.

 

Veriler dikkatli incelendiğinde Amerikan patentlerinin önemli bir bölümünün yurtdışındaki çalışmalara gittiği gözlerden kaçmıyor. Çin, hali hazırda dünyanın en büyük rüzgar ve güneş enerjisi donanımlarını üreten ülkesi konumunda yer alıyor. Çinli yetkililer detaylandırmamakla birlikte, ülkelerinin gelecek 5 yılı kapsayan en büyük yeşil enerji projesini başlatmak için hazırlıklar yaptığını dile getiriyorlar.

 

Son 2 yıldır aynı görevi sürdüren bakan Chu, yeşil teknoloji şirketlerinin, Obama nın 2009 yılı bütçesinde öngördüğü 80 milyar dolarlık ekonomik destek paketinden en büyük payı almalarını sağlayan isim olarak gösteriliyor.

www.turk.internet.com / 23.12.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR