Yeşil Elektromobilite

Wago

 

Avrupa öncülüğünde gittikçe büyüyen bir pazar haline gelen elektrikli araç sektörü, hayatımıza iki yeni kavram katacak. Bunlardan ilki sokaklarda yeni yeni görmeye başladığımız elektrikli araçlar ve ikincisi bu araçların şarj edileceği renkli ve küçük şarj istasyonları.

 

Elektrikli araç projelerinin hızlanması, hükümetlerin bu elektriksel yeniliğe katkı sağlamak için hazırladığı vergi indirimleri ve destek paketleri ile birlikte; sıfır emisyonlu yeşil bir dünya için çalışmalar hız kazandı.

 

Bu nedenle, hayatımıza henüz girmiş olan E-Mobilite kavramı otomotiv sektörünün geçmişi ve geleceği için önemli bir mihenk taşı olma yolunda hızla ilerliyor.

 

Wago, Avrupa’nın birçok ülkesinde kullanım halindeki şarj istasyonlarında kontrolörleri, güç kaynakları ve bağlantı elemanlarıyla yerini aldı.

 

Örneğin Be Charged ve Ero firmaları sistemlerinde Wago teknolojisini tercih ediyor.

 

Ülkemizde de otomotiv firmalarının yatırımları ve yerel yönetimlerin altyapı hazırlıklarına başlaması ile birlikte gözler bu dev pastaya çevrildi.

 

Dünyanın önde gelen otomotiv firmaları ve elektrikli araçlar için özel kaynak ayıran büyük bütçeli firmaların sayısının hızla artması ile birlikte; önümüzdeki yıllarda elektrikli araç şarj istasyonlarına duyulan ihtiyaç artacak.

 

Chrysler, Citroën, Ford, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Tesla, Volvo, Renault ve daha onlarca otomotiv devi elektrikli araç üretimi için düğmeye basmış durumda.

 

Hükümetlerin bu araçlar için uyguladıkları özel vergi indirimleri sayesinde elektrikli araçlara olan ilgi artmış durumda.

 

Yapılan araştırmalara göre, petrol fiyatlarındaki artışın da tetiklemesi ile beraber 2020 yılında Avrupa’da 20 milyon elektrikli araç olacağı tahmin ediliyor. Ortalama araç başına 1.5 ile 2.3 şarj istasyonu gerekliliğine bağlı olarak 43 milyon şarj istasyonunun Avrupa sokaklarında yerini alması bekleniyor.

 

Ülkemizde ise 2012 yılında EPDK’nın da teşvikiyle elektrikli araç sayısının 4 bine çıkarılması hedefleniyor. Hali hazırda hizmet veren 100 bin taksi ve toplu taşıma aracının da elektrikli araca dönüşümü için çalışmalar sürüyor. Görünen o ki önümüzdeki yıllarda şarj istasyonlarına olan ihtiyaç hızla artacak.

 

Bu noktada Wago Elektronik “Wago ile Birlikte, Yeşil bir Geleceğe” sloganıyla, elektrikli araç sarj istasyonu konseptini sektörün hizmetine sunuyor.

 

Wago’nun “Park’n Charge” adını verdiği bu konsept geliştirilmeye açık yapısı ve Wago’nun “Know How” desteği ile birlikte pazarda yerini almak isteyen bütün oyuncuları ilgilendiriyor.

 

Park’n Charge Özellikleri

Kontrol + Modem + RFID + Ekran + Enerji Ölçümü + Data Base’den oluşan komple bir çözüm sunuyor.

 

DataBase: MOWE, müşteri veri tabanını simule eden ayrı bir sunucu da yüklü mobil sunucu, veri transfer kablosu ve TO-PASS kablosuz sistemle WEB portal imkanı sunmaktadır.

 

Çalışma Şekli

Kullanıcı istasyona geldiğinde daha önce tanımlanmış RFID kartı ile sisteme giriş yapıyor. Kullanıcı tanımlamasının ardından sistem, modem bağlantısı ile database verilerini eşleştiriyor ve kullanıcıyı yetkilendiriyor.

 

Yetkilendirilen kullanıcı yönergeleri izleyerek şarj işlemi için gerekli seçimlerini yaptıktan sonra, şarj ünitesi ile araç arasındaki elektrik bağlantısı sağlanıyor. Ardından belirlenen parametrelere göre araç şarj edilmeye başlıyor. Şarj işlemi sonunda da sms ile kullanıcıya işlemin bittiği ve aracının yanına dönmesi için mesaj gönderiliyor. İşlem sonunda kullanıcının kartında kalan bakiyesi ve yapılan elektrik yükleme miktarı kullanıcı ekranında görüntüleniyor.

 

Bu temel özelliklerinin yanında Wago Park’n Charge, istasyona karşı yapılan fiziksel saldırılar ya da kaçak yollarla sistemden yararlanılmak istenmesine karşı özel sensörler ile korunuyor.

 

Tanımlama şekilleri ve diğer tüm uygulama basamakları, geliştirilmeye %100 açık Wago konseptinin sadece bir bölümü. RFID ünitesi, kullanıcı ekran desteği, stand alone ve online çalışma seçenekleriyle donatılmıştır.

www.bilesim.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR