İplikten güneş enerjisi!

Zorlu Grubu şirketlerinden Korteks, iplikten güneş enerjisi üretecek...

 

Zorlu Grubu’nun şirketlerinden Korteks, polyester ipliğe nano boyutta kaplama yaparak güneş enerjisinden elektrik üreten kumaşlar hazırlayacak. 1 yıl içinde tamamlanması beklenen projeyle bu özel kumaşları yanınızda taşıyarak haberleşmeden ısınmaya kadar her türlü elektronik aracı çalıştırmak da mümkün olacak.

 

Zorlu Grubu’na bağlı Korteks İplik, polyester ipliğe nano boyutta kaplama yaparak güneş enerjisinden elektrik üreten kumaşlar için harekete geçti. Bursa’da Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan Korteks İplik’in Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Demir ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Ayşe Bedeloğlu’yla birlikte yürüttüğü projeyle nano teknoloji kullanılarak güneş enerjisinden elektrik üreten iplik geliştirilecek.

 

Eylül ayında başlatılan projenin bir yıl sürmesi beklenirken ilk aşamada fotovoltaik malzemenin ipliğe kaplanıp kaplanmayacağı test edilecek. Proje hakkında bilgi veren Korteks Ar-Ge Müdürü Mutlu Sezen, “Organik maddelerle polyester ipliğin üzerini kaplayacağız. Güneş panellerinin yapısını ipliğe uygulayacağız. Proje başarılı olursa ince ve esnek yapıya sahip katlanabilen kumaş paneller üreteceğiz” diye konuştu.

 

Projenin ilk aşamasında fotovoltaik malzemenin ipliğe kaplanıp kaplanmayacağını deneyeceklerini belirten Sezen şunları söyledi:

 

“Taşınabilir elektronik cihazların elektrik ihtiyacını karşılayabilecek fotovoltaik lif ve tekstiller, yüksek katma değere ve ileri fonksiyonlara sahip, tekstil endüstrisinin ve akıllı tekstil ihracatının gelişmesi için gelecek vaad ediyor. Polyester ipliğin üzerine nano boyutta elektrik üretebilecek organik malzeme kaplayacağız. Güneş enerjisini kullanarak güneş filmlerindeki yapıyı ip yapısında elde etmeye çalışıyoruz.“

 

Her an katlanıp açılabilecek

Proje gerçekleşirse, fotovoltaik bir liften çeşitli giysi, perde, sırt çantaları gibi her türlü tekstil yapısı elde edilebileceğini aktaran Sezen, “Bu lif alınıp dokunulabilecek yani kumaş elde edilebilecek. Böylece güneş filmlerine göre daha esnek kullanım alanları oluşacak. İnce bir yapıya sahip olan kumaş istenildiği an katlanıp açılabilecek ve güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürecek”dedi.

 

Haberleşmede de kullanılabilecek

Projeyle her yerde haberleşme kolaylığı da sağlanacağını kaydeden Mutlu Sezen, “Fotovoltaik tekstil çalışmaları askeri alanda uygulanmaya başlandı. Elektrik kaynaklarından uzak yerlerde çalışmak, yaşamak veya spor gibi aktiviteler sırasında elektrik ihtiyacı olan insanlar yanlarındaki fotovoltaik kumaşla elektriği üretebilecek. Hem elektronik araçların çalışmasında hem ısınma ve soğutmada hem de aydınlatmada kullanılabilecek” dedi. Mutlu Sezen, projenin ilk aşamadaki maliyetinin 137 bin dolar olduğunu sözlerine ekledi. http://haber.gazetevatan.com / 01 Ocak 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR