Enerjide Tasarrufla Geri Kazanım

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mete Kalyoncu, enerjide verimlilik önlemleri ile sanayide yüzde 20, ulaşımda yüzde 25, binalarda ise yüzde 30 ile 50 leri bulan tasarruf potansiyelinin geri kazanılmasının mümkün olduğunu bildirdi.

 

Kalyoncu, yaptığı yazılı açıklamada, özel olarak enerji verimliliği alanında ülkemizin enerji politikasının temel hedeflerinden birisinin, enerji verimliliğinin artırılması ve enerji yoğunluğunda düzenli bir düşme eğiliminin yakalanması olduğunu belirtti. Kalyoncu, bu kapsamda, Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla sanayide yüzde 35 civarında, ulaşımda yüzde 20, binalarda yüzde 30-35 arasında bulunan nihai enerji tüketiminin, verimlilik önlemleri ile sanayide yüzde 20, ulaşımda yüzde 25, binalarda ise yüzde 30 ile 50 leri bulan tasarruf potansiyelinin geri kazanılmasının mümkün olduğunu vurguladı. Kalyoncu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Ülkemizin yüzde 70 i aşan enerji ithalat bağımlılığının, ülke ekonomisi ve halk üzerinde enerji fiyatlarını önemli bir baskı unsuru haline getirdiği bilinmektedir. Enerji üzerinden alınan dünyadaki en yüksek vergiler ve hane halkı gelirinin gittikçe düşmesi nedeniyle enerji harcamalarımız, vatandaşlarımız ve dünya piyasalarında rekabet etmeye çalışan sanayici üzerindeki en ağır yük haline gelmiştir.

 

Enerji verimliliği uygulamalarının etkinleştirilmesi ve enerji tasarrufu sağlanması, yeterince değerlendirilmeyen linyit, hidrolik, rüzgar enerjisi, jeotermal ve güneşe dayalı elektrik üretim potansiyelinin harekete geçirilmesi; birincil enerji tüketimi ve elektrik üretiminde dışa bağımlılığın azaltılması, serbestleştirme ve özelleştirmelerden vazgeçilerek kaynakların esas olarak kamusal çıkarlar gözetilerek değerlendirilmesi, kamusal planlama, kamusal üretim ve denetim öncelikli enerji politikası olmalıdır.

 

Makine Mühendisleri Odası nın enerji verimliliği kongreleri düzenlediğine de ifade eden Kalyoncu, bu alanda da önemli çalışmalar yürüttüğünü kaydetti.

 

Kalyoncu, enerji verimliliği açısından binaların ısı yalıtımı ve enerji performansı açısından değerlendirilmesi, yüksek verimli kazanlar, ısı tesisatı, soğutma ekipmanları, sıcak ve soğuk boru ve yüzeylerin yalıtılması, atık ısının geri kazanımı, bölgesel ısıtma tesisleri, enerji verimli ve çevre uyumlu taşıtların önem taşıyan konulardan bazıları olduğunu vurguladı. Kalyoncu, odanın bu konularda eğitimden denetim ve belgelendirmeye kadar çeşitli faaliyetleri yürüttüğünü belirtti.

(Anadolu Ajansı) Konya - 13 Ocak 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR