Uydudan ördek takibi
Uydu vericisi takılan 20 ördeğin yol haritasının takip ediliyor...
Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi nce Kızılırmak Deltası nda sürdürülen su kuşlarını halkalama çalışmaları kapsamında uydu vericisi takılan 20 ördeğin yol haritasının takip edildiği bildirildi.
OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezi görevlisi Kiraz Erciyas, Kızılırmak Deltası nda gerçekleştirilen su kuşu halkalama çalışmaları kapsamında 20 ördeğe güneş enerjisi ile kendini şarj edebilen uydu vericisi takıldığını söyledi.
Gıda ve Tarım Örgütü nün (FAO) desteği ile yürütülen çalışmaya Birleşik Devletler Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) uzmanlarının da katıldığını ifade eden Erciyas, çalışmada kuşların hangi göç rotasına sahip olduğu, nerede konakladığı ve nerede kışladığı gibi bilgilere ulaşmayı hedeflediklerini anlattı.
Uydu aracılığı ile izlenen ördeklerin günlük konumları ile ilgili çeşitli bilgiler elde etmeye başladıklarını belirten Erciyas, Ördekler, Türkiye den başlayıp önce Ukrayna, oradan Rusya ya ve Kazakistan a geçti. Ördeklerden bazıları ise şu an Karadeniz in hemen kuzeyinde, Azak Denizi nin güneydoğusunda bulunan Krasnador şehrinin yakınlarındaki bir gölde konaklamakta. Yakın zamanda ördeklerin Kızılırmak Deltası na döneceğini tahmin ediyoruz dedi.
Erciyas, uydu vericisi takılan, yaklaşık 300 gram ağırlığındaki yüzücü ördeklerin en küçüğü olarak adlandırılan bir Çamurcun un yaklaşık 7 bin 500 kilometre yol kat ettiğini söyledi.
Uydu vericilerinin çalışmaya başlamasından itibaren 2 ile 4 yıl gibi bir pil ömrüne sahip olduğunu ve güneş enerjisi ile de şarj olma özelliğinin bulunduğunu ifade eden Erciyas, Uydulardan günlük alınan koordinat bilgileri ile kuşun hangi gün nerede olduğunu ve nereye gittiklerini öğrenebiliyoruz. Uydu vericileri yaklaşık 200 gramdan ağır kuşlara takılmaktadır. Daha küçük kuşlara ise radyo vericileri takılmakta ve bu radyo verici takılı kuşlar da bir alıcı ve anten yardımıyla takip edilebilmektedir diye konuştu.
Kiraz Erciyas, kuşların sınır tanımayan canlılar olduğunu, çalışmanın su kuşlarının göç yollarının iyi bilinmesi bakımından önem taşıdığını vurguladı.
KIZILIRMAK DELTASI
Kızılırmak Deltasi irili ufaklı çok sayıda gölü, sazlık alanları, çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleriyle Türkiye nin önemli doğal sitemlerinden birini oluşturmaktadır.
Deltada bugüne kadar aralarında deniz kartalı, tepeli pelikan, kara leylek, turna, balıkçıl ve yağmurcanın da bulunduğu yaklaşık 140 türün ürediği belirlenirken, 100 bin dolayında su kuşunun kışladığı delta bu yönüyle de uluslararası ornitolojik öneme sahip bulunuyor.
Nesli tehlikede olan kuş türlerinden cüce karabatak, şah kartal, dikkuyruk, küçük kerkenez ve alboyunlu kaz gibi türler deltada görülen kuşlar arasında yer alıyor. Büyük deniz düdükçünü, kuzey incirkuşu, küçük kirazkuşu ve ak kirazkuşu gibi türler ise son 20 yıldır Kızılırmak Deltası nda görülebiliyor.
AA / 19.01.2011