Bir Litre İçme Suyu Bir Hayat Kurtarır

Ülkemizde hala farkına varılmasa da içme suyu sıkıntısı küresel çapta sorunların başında yer ediyor. 1 litre içme suyunun 1 litre benzinden pahalı olduğu Afrika ve Arap ülkeleri, tarih boyunca sınırlı sayıdaki doğal içme su kaynaklarına sahip olmuş Avrupa ülkeleri.

 

Diğer taraftan temiz su kaynağı bulunmayan topraklarda, kavurucu güneş altında hayatta kalmaya çalışan insanların durumunu düşünmek bile son derece üzücü. En kötü tarafı da UNICEF verilerine göre her gün ortalama 5000 çocuğun su kaybından ya da kirli sulardan ölüyor olması.

 

Sonuç olarak düşük maliyetli, pratik çözümlere duyulan ihtiyaç tasarımcıları en verimli ve kolay çözümleri geliştirmeye zorluyor. Alman mucit Stephan Augustin’in icadı Mage Water Management tarafından üretilen “Watercone” bunlardan bir tanesi.

 

Güneş enerjisi ile çalışan, pasif yapılı su arıtma cihazı Watercone çok basit ve dayanıklı bileşenlerden oluşuyor, çalışmak için sadece güneş enerjisine ihtiyaç duyuyor. Çamurlu ya da tuzlu sudan günde azami 1.5 litre arıtılmış içme suyu üreten cihazların her biri bir insan hayatını kurtarmak için yeterli kapasitede.

 

Watercone’ un tabanını oluşturan siyah tava, güneş enerjisi kullanarak üzerine konulan kirli suyu ısıtarak buharlaştırıyor.

 

Su buharı cihazın tavanını oluşturan huni biçimli şeffaf kapağının iç yüzeyi üzerinde yoğunlaşarak su damlacıklarına dönüşüyor. Huninin alt kısmındaki su haznesi su damlacıklarını biriktirir.

Haznede toplanan temiz içilebilir su huninin tepesindeki ağızdan başka kaba boşaltılarak işlem tekrarlanır.

 

Temiz su kıtlığı çekilen her yerlerde(bataklık, çöl, afet bölgesi) hiçbir ekstra donanım gerektirmeden hayatı idame ettirmeye yeterli, 5 yıl kullanım ömrüne sahip Watercone ’un satış fiyatı 125.-TL civarında.

www.limitsizenerji.com

21.03.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR