AVRUPA İMAR VE KALKINMA BANKASI (EBRD), ŞANLIURFALI SANAYİCİLERLE BULUŞTU

 

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Şanlıurfa`daki sanayicilerle toplantı düzenledi.

 

Aralarında Rusya, Ukrayna, Balkanlar ve Doğu Avrupa`nın olduğu 30 ülkede 2010`da 9 milyar euroluk kaynak kullandıran Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Şanlıurfa`da özellikle güneş enerjisi ve GAP sayesinde artan tarıma dayalı sanayi alanlarında projeleri desteklemek istiyor.

 

Güneydoğu gezisi kapsamında EBRD Türkiye, Doğu Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya Direktörü Olivier Descamps ile EBRD Türkiye Direktörü Michael Davey, Türkiye Direktör Yardımcısı Şevki Acuner, Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından Şanlıurfa KOSGEB Salonu`nda düzenlenen toplantıda Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı E. Sabri Ertekin, ŞOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdulgani Hartavi, MEKSAN Trafo Şirket Müdürü Hamza Tavas, Fırat Motor Genel Müdürü Ömer Singan, Subor Fabrika Müdürü İlyas Erdoğan, GAP İdaresi Uzmanı Mehmet Şelli, Batı Endüstri ortağı Servet Akkoyun, Akbaş Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Beşaltı`nın da aralarında bulunduğu çok sayıda iş adamıyla bir araya geldi.

 

Toplantıda konuşan EBRD Türkiye, Doğu Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya Direktörü Olivier Descamps, 2011`de Türkiye`de 750 milyon euroluk bir kaynak kullandıracaklarını, bu kapsamda Güneydoğu`da desteleyecekleri projeleri belirlemek istediklerini söyledi. 2009`da Türkiye ofisini kurdukların belirten Olivier Descamps, "Türkiye bankanın hissedarı iken son 2 yılda kredi verilebilir ülke konumuna geldi. Türkiye`ye geçen 2 yılda 800 milyon euroluk bir kaynak sağladık. 2012 yılından itibaren Türkiye`de her yıl 1.1 milyar Euro`luk bir desteği Türk şirketlerine ve belediyelerine kullandırmayı hedefliyoruz. Bu kaynağın bir kısmını Türkiye`nin az gelişmiş veya gelişme aşamasında olan bölgelerinde değerlendirmek istiyoruz. Ofisimiz İstanbul`da olabilir ancak ilgimiz Güneydoğu`ya" dedi.

 

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası olarak ticari bir banka yapısına sahip olmalarına rağmen diğer bankalardan farklı olarak 15 yılı aşan vadelerde kredi sağladıklarına dikkat çeken EBRD Direktörü Olivier Descamps, kendileri için önemli olanın proje olduğunu kaydetti. Descamps "Ticari bankaların almadığı riskleri alarak ülkelerin kalkınmasına kaynak sağlıyoruz. Mikro ölçekli şirketlerden büyük firmalara kadar geniş bir alanda destek veriyoruz. Bizim için önemli olan projenin uygun koşullara sahip olması.

Bir proje için ortalama 4-6 aylık değerlendirme süreci bulunuyor. Proje ile ilgili yaptığımız detaylı değerlendirmeler biraz uzun olsa da kaynak kullanımı konusunda çok hızlıyız. Türkiye`de kullanılan kaynağın üçte biri enerji projelerine aktarıldı. Şanlıurfa`nın yenilenebilir enerji alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu görmekteyiz. Ayrıca GAP sayesinde tarım ve gıda sektörü büyüme sürecinde. Bu konuda Şanlıurfa avantajlı konumunda. Yenilenebilir enerji ve tarıma dayalı sanayi ile belediyelerin

ulaşım, su, atık su gibi alt yapıya ilişkin projelerine ilgi duyuyoruz" diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından toplantı soru-cevap şeklinde devam etti.

(İHA) 23 Mart 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR