Enerji kaynağı olarak kullanılacak yapay yaprak geliştirildi

ABD’de bulunan Massachusetts Institute of Technology de görev alan bilim adamları dünyanın ilk uygulamaya dönük yapay yaprağını geliştirdiler. Güneş pillerini kullanan teknoloji, suyu hidrojen ve oksijene bölerek bu süreçte enerji yaratıyor.

 

Araştırma ekibinin liderliğini yapan MIT öğretim üyesi Daniel Nocera “Yapay yaprak, gelişmekte olan ülkelerde yoksulların evine de elektrik girmesini sağlayacak, pahalı olmayan bir kaynak olarak öne çıkabilir. Hedefimiz, her evi kendi enerji santrali haline getirmek. Hindistan ve Afrika’daki evlerin çok da uzun olmayan bir zaman içerisinde bu teknoloji kullanabileceğini hayal edebilirsiniz” dedi.

 

Yapay yaprak, kredi kartı büyüklüğünde ince bir metalden oluşuyor. Nocera, doğrudan güneş alan bir bidon suyun içerine yerleştirildiğinde yapay yaprağın gelişmekte olan bir ülkede yer alan bir evin ihtiyacını karşılayabilecek kadar elektrik üretebileceğini ifade ediyor.

 

Nocera’nın ekibi, ürünü halihazırda ulaşılabilir olan malzemelerden geliştirmişler. Aygıt, suyu hidrojen ve oksijen olarak bölüştürme özelliğine sahip nikel, silikon ve kobalttan oluşan katalizörler kullanıyor.

 

Nocera, yapay yaprağın yeni bir tasarım olmadığını ifade ediyor. İlk yapay yaprağın on yıldan fazla bir zaman önce Kolorado’da bulunan ABD Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuarı’nda John Turner tarafından geliştirildiğini, yüksek verimlilikte fotosentez gerçekleştiren yaprağın geniş çaplı kullanım için elverişsiz olduğunu ifade eden Nocera az bulunan ve pahalı metallerden oluşan aygıtın ömrünün bir gün olduğunu da sözlerine ekliyor.

 

Yeni geliştirilen yapay yaprağın bu sorunların üstesinden geldiğinin altını çizen Nocera, aygıtın kolay bulunan, ucuz maddelerden oluştuğunu ve çalışmak için son derece basit koşullara ihtiyaç duyduğunu, yapılan çalışmalarda bir yapay yaprak prototipinin aralıksız 45 saat çalışabildiğinin gözlendiğini ifade ediyor.

 

Hindistan’ın önde gelen şirketlerinden Tata Group, bu çalışmanın ticari uygulamasında yardımcı olmak üzere Nocera ile bir anlaşma imzaladı.

www.geleceginenerjisi.com

31 Mart 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR