İspanya, rüzgarda Almanya`nın yerini alıyor

İki yıl önce hayata geçirilen yasa değişiklikleri nedeni ile zarar gören ve işletmelerin ABD, Çin ve kuzey ülkelerine yatırım yapmak üzere piyasadan çıktıkları İspanya, rüzgar endüstrisini kuşattı.

 

İspanya`nın Almanya`nın elinden "en büyük rüzgar enerjisi üreticisi" ünvanını elinden aldığı bu dönemde, İspanya Rüzgar Enerjisi Birliği sektörün yerel firmalarının yer aldığı bir katalog yayınladı. Bununla birlikte araştırma merkezi Cener yeni deneysel rüzgar çiftliğine ilişkin bir açıklama yaptı.

 

İspanya Rüzgar Enerjisi Birliği (Spanish Wind Energy Association - AEE) 2010 yılında İspanya`nın Almanya`nın zirvedeki yerini alarak Avrupa`nın en büyük rüzgar üreticisi haline geldiğini açıkladı. İspanya`nın rüzgar çiftliklerinden elde edilen elektrik üretimi 2010 yılında 42,976 GWh oldu. Böylece İspanya, aynı yıl içerisinde rüzgar çiftliklerinden elde edilen elektrik üretimi 36,500 GWh olan Almanya`yı ilk defa geçmiş oldu.

 

Bu durumu daha da ilginç hale getiren Almanya`nın kurulu kapasitesinin İspanya`dan daha fazla olması. 31 Aralık 2010 tarihi itibariyle Almanya`nın kurulu kapasitesi 27,214.7 MW iken İspanya’nın kurulu kapasitesi 20,676 MW idi.

 

AEE`den yapılan açıklamada “Daha az rüzgar türbini ile daha fazla rüzgar çıktısı elde edilmesi, İspanya`nın mükemmel performansının bir kanıtı” ifadesine yer verildi.

 

Bu yıl, Almanya`da da İspanya`da da yeni kurulan kapasite oranında bir azalma söz konusu oldu. İspanya 1,516 MW, Almanya ise 1,551 MW`lık yeni kapasiteyi hayata geçirdi.

 

Bir taraftan AEE, İspanyol rüzgar şirketlerini yayınladı. Diğer taraftan da AEE editörlüğü ile Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakanlığı ile Enerji Verimliliği Enstitüsü, Renewables Made in Spain markası altında bir rehber geliştidiler. Renewable Energy Magazine`de yer alan habere göre IDAE Genel Müdürü Alfonso Beltrán García Echaniz, bunun ulusal teknoloji geliştirme merkezleri ve işletmelerin güçleri konusunda farkındalığın artması için önemli bir araç olduğunu ifade etti.

 

AEE tarafından hazırlanan, Gamesa, Alstom ve Acciona gibi önde gelen türbin imalatçılarından lojistik firmalarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan rehberde 200`den fazla işletme yer alıyor. AEE Başkanı José Donoso “Ortak noktaları, hepsinin İspanya rüzgar sektörüne dahil olmaları ve etkinliklerini kanıtlamış olmaları” diyor.

Ayrıntılı bilgi: Spanish Wind Energy Association

Tuba İLZE - 14 Nisan 2010

www.geleceginenerjisi.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR