Aracın elektriği, çatıdaki güneş panelinden

İngiltere`de bir radyo DJ`i, Nissan`ın elektrikli modeli Leaf`i aldıktan sonra, elektriğini de evinin çatısına kurduğu güneş panelinden dolduruyor.

 

Londra`nın kuzeyindeki Hampstead`de yaşayan Mark Goodier adlı DJ, tam bir çevre dostu olduğunu hem aracıyla hem de evinin çatısına yerleştirdiği 12 güneş paneliyle gösterdi. Uzun süredir böyle planı olduğunu ve gerçekleştirdiği için çok mutlu olduğunu dile getiren Goodier, "Sekiz saatte şarj ettiğim aracımla 160 kilometre mesafe kat ediyorum. Saatte hızım da 144 kilometreye ulaşıyor" dedi. Yeni aracıyla yakıt masrafından kurtulduğunu belirten Goodier, güneş panelinin maliyetinin 12 bin 500 Sterlin (yaklaşık 32 bin TL) olduğunu, "İngiliz hükümeti güneş enerjisi için yapılan yatırımlara destek veriyor. 25 yıl boyunca her sene 1200 Sterlin (yaklaşık 3 bin TL) alacağım" diye konuştu.

 

700 BİN EVE GÜNEŞ PANELİ

Güneş panelini eve kuran British Gas çalışanlarından Dean Keeling, "İngilizler elektrikli araçlarının elektriğini güneşten karşılayabilirler. Böylece hem yakıt masrafından kurtulacaklar hem de geleceğin evlerine sahip olacaklar" dedi. İngiltere`de 2020 yılına kadar 700 bin evde güneş panelinin kullanılacağı tahmin ediliyor. Yine aynı tarihe kadar ülke çapındaki elektrikli araç sayısının 260 bin adet olması bekleniyor. HAMPSTEAD

www.turkiyegazetesi.com.tr

24.04.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR