Van`da 1. Güneş Enerjisi Sempozyumu düzenleniyor

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve Van Valiliği`nin ortaklaşa düzenlediği Van 1. Güneş Enerjisi Sempozyu`mu YYÜ Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi Konferans Salonunda başladı.

 

Toplantıdaki konuşmasına, ``Güneşin başkenti Tuşba`ya hoşgeldiniz.`` şeklinde başlayan DAKA Yönetim Kurulu Üyesi ve Van Valisi Münir Karaloğlu, sempozyumun Van ve bölge için çok önemli olduğunu ifade etti. Günümüzde enerji ihtiyacının büyük oranda fosil kaynaklı petrol ve doğalgazdan temin edildiğine işaret eden Karaloğlu, bu sınırlı kaynakların bir gün tükeneceğini belirterek, şöyle konuştu:

 

"Güneş, bitmeyen bir enerji kaynağı. Bu bitmeyen enerji kaynağından bugüne kadar kullandığımızın dışında daha fazla nasıl istifade edeceğimizi insanoğlu araştırıyor. Son dönemde Türkiye`de de bunun hem mevzuat alt yapısı kısmen, sektörü tatmin etmese de tamamlandı. Yenilenebilir enerji noktasındaki yasa meclisten geçti ve artık güneş enerjisi santrallerinin Türkiye`de yapımına izin verildi. Bu noktadan sonra Van ve TR2 dediğimiz bölge güneş enerjisi bakımından potansiyeli nedir, bu potansiyeli nasıl harekete geçirebiliriz bugün ve yarın burada tartışacağız. Elektrik Etüd idaresi`nin yayınlamış olduğu Türkiye`deki güneş haritasına baktığınız zaman Van ve çevresinin Antalya bölgesinden sonra Türkiye`nin en iyi güneşlenme oranına sahip olduğunu görürsünüz. Yaklaşık yılda 300 gün Van`ın güneşlenme süresi var ve bu potansiyeli nasıl harekete geçireceğiz. Bu sempozyumda değimiz gibi iki gün bu tartışılacak ve ümit ediyorum ki bu sempozyumdan sonra Van bu özelliği ile de sektörün ve Türkiye`nin gündemine oturacak."

 

DAKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Hakkari Valisi Muammer Türker de konuşmasında; dünyada nüfus artışı, sanayileşme ve şehirleşmenin artması nedeniyle enerji talebinin giderek arttığına işaret etti. Sürdürülebilir ve yenilebilir enerji kaynaklarının, ülkeler açısından sürdürülebilir bir ekonomi ve yüksek yaşam kalitesinin sağlanması için önemli olduğunu kaydeden Türker, Türkiye`nin güneş enerjisi bakımından oldukça şanslı bir ülke olduğunu söyledi.

 

Türkiye`nin bir yılda ortalama 87 milyon ton petrol eşdeğeri güneş enerjisi potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Türker, ``Bölgemiz hem metre kare başına yıllık ortalama güneş enerjisi global radyasyon değeri açısından, hem de yıllık ortalama güneşleme süresi açısından ülkemizin güneş enerjisi potansiyeli içerisinde oldukça önemli konuma sahiptir.`` dedi. Güneş enerjisi dışındaki yenilenebilir enerji kaynakları açısından da bölgenin avantajlı olduğunu ifade eden Türker, hidrolik, rüzgar, jeotermal ve bio-enerji alanlarında da büyük bir potansiyelin olduğunu belirtti.

 

Enerji Bakanlığı`ndan bürokratlar, enerji sektöründeki firma temsilcileri, yurt içi ve yurt dışından katılan bilim adamları ile davetlilerin katıldığı sempozyumda konuşan DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, ajansın programları hakkında katılımcılara bilgi verdi. İki yıl önce kurulan ajansın ikinci mali destek programını bitirdiğini ve üçüncü destek programının hazırlıklarına başladıklarını ifade eden Demirci, 2009`da başlattıkları KOBİ Mali Destek Programı`ndan destek alan toplam 68 projenin hayata geçirildiğini aktardı.

 

Daha sonra söz alan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, güneş enerjisinin yaşamın temelini oluşturan en önemli unsur olduğunu söyledi. Güneşin çok önemli bir kaynak olduğunu ve herkesin bugün kullandığı doğalgaz, katı yakıtlar gibi kullanılan bütün enerji kaynaklarının temelinin yine güneş panellerine bağlı olduğunu bildiren Battal, şunları söyledi:

 

``Güneş çok farklı bir enerjiye sahip. Bu enerjiyi kim nereye dönüştürür ise ufkunu açıyor, ona farklı bir katkı sağlıyor. Dünyada savaşların temelinde yatan en önemli unsur aslında beslenilen gıda ve enerji yatıyor. Dolayısıyla güneş enerjisinden insanlar ne kadar iyi yararlanabilir, ne kadar doğru yararlanabilirse belki de barışa o denli güçlü bir hizmet sağlanmış olur. Güneşten ne kadar fazla yararlanırsak, güneşin ayrı bir enerjisi de burada yatıyor ve böylelikle güneş barışa yine hizmet sağlamış olacak. Van bu açıdan çok önemli bir noktadır." VAN

CİHAN / 30 Nisan 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR