Bağevinin elektriğini rüzgar ve güneş enerjisinden üretti

Sivas’ta merkeze bağlı bir köyde yaşayan vatandaş, yaz aylarında taşındığı bağ evinin elektrik ihtiyacını rüzgar gülü ve güneş enerjisinden karşılıyor.

 

Merkeze bağlı Navruz köyünde ikamet eden 65 yaşındaki Ekrem Topçu, bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte köyden 10 kilometre uzakta bulunan bağ evine göçüyor. Son 4 yıldır bağ evine elektrik bağlatmak için mücadele eden Topçu, bulunduğu yerin yerleşim alanı olmaması nedeniyle evine bir türlü elektrik bağlatamadı.

 

Topçu çareyi, rüzgar gülü kurarak elektrik üretmekte buldu. Toplam 6 bin lira harcayan Topçu, rüzgar gülünden elde ettiği elektrik sayesinde rahat bir nefes aldı. Ancak sadece rüzgar gülünün yetersiz kalması nedeniyle güneş paneli de kuran Topçu, rüzgar ve güneşten elde ettiği elektriği aküde toplayarak da enerjiyi kesintisiz hale getirdi.

 

Daha önce gecelerini gaz lambası ve mum ile aydınlatan, hiçbir elektrikli alet çalıştıramayan Topçu ailesi, artık ampulle aydınlanıyor ve çamaşırlarını makinede yıkayarak hayvanlarını da elektrikli cihazlarla sağıyor.

 

Hayvancılık ve çiftçilik yaparak geçindiklerini söyleyen Ekrem Topçu, bu nedenle her bahar ve yaz aylarını bağ evinde geçirdiklerini kaydetti. Bulundukları yerde başka oturanın olmadığını ifade eden Topçu, bağ evine elektrik bağlatma girişimlerinin 4 yıl sürdüğünü ve sonuçsuz kaldığını kaydetti.

 

"ŞU ANDA GECEMİZ DE GÜNDÜZ GİBİ OLDU"

Araştırmaları sonucunda rüzgar gülü sayesinde elektrik üretebileceğini öğrendiğini anlatan Topçu, "Bulunduğumuz yerde yeterli rüzgar olmadığı için elde ettiğimiz enerji evin ihtiyacını karşılamaz seviyedeydi. Rüzgar gülünün yanı sıra güneş paneli de kurarak aküde topladığım elektriği kesintisiz bir şekilde kullanmaya başladık. Şu anda gecemiz de gündüz gibi oldu." diye konuştu.

 

Kendi elektriğini ürettiği için fatura derdinin de kalmadığını belirten Topçu, bir defaya mahsus harcamayla parasının cebinde kaldığını söyledi. CİHAN

19.05.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR