Petrole akan teşvik, yenilenebilir enerjiden altı kat fazla

2009’da hükümetler petrol fiyatlarını düşük tutmak için 342 milyar dolar harcarken, yenilenebilir enerjilere verilen destek ise 57 milyar dolar seviyesinde kaldı.

 

Uluslararası Enerji Ajansı`na (UEA) göre, gelişmekte olan ülkeler artan petrol fiyatlarını aşağıya çekmek için teşvikleri artırıyorlar.

 

Hükümetlerin petrol fiyatlarını düşük tutmak için yaptıkları harcamalar, yenilenebilir enerjilere verilen destekten altı kat daha fazla. 2009 yılında hükümetler petrol fiyatlarını düşük seviyede tutmak için tam 342 milyar dolar harcadılar. Yenilenebilir enerjilere verilen destek ise 57 milyar dolar seviyesinde kaldı.

 

Hindistan, Malezya ve İran gibi ülkeler, 2010 yılında masraflarını kısmak amacıyla teşvik rejimlerini reforme etmeye çalışsalar da, UEA Başkanı Fatih Birol, Financial Times`a yaptığı açıklamada, bu çabaların artan petrol fiyatları yüzünden ertelendiğini söylüyor.

 

Ortadoğu`nun en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan, petrol teşviklerine en fazla para ayıran ülkeler arasında yer alıyor. UEA`ya göre, küresel talebi karşılayabilmek için, Ortadoğu ve Kuzey Afrika başta olmak üzere, küresel petrol üretim kapasitesine her yıl 60 milyar dolar yatırım yapılması gerekiyor.

 

Yatırımların yetersiz kalması, uzun vadede, dünyanın petrol üretme kapasitesini olumsuz etkileyebilir. Sektör analistleri ise, 2011`de yapılan yatırımların, ihtiyaç duyulan 60 milyar dolarlık yatırım seviyesinin üçte biri oranında geride kalacağını düşünüyorlar.

 

Uzmanlara göre hükümetlerin fosil yakıtları ucuzlatmaya çalışmaktan vazgeçip, yenilenebilir enerjileri desteklemeye başlamaları gerekiyor.

 

Petrol fiyatları artmaya devam ettikçe, yenilenebilir enerjiler daha rekabetçi bir yapı kazanacak. Point Carbon Danışmanlık şirketi yardımcı direktörü Andreas Arvanitakis`in dediği gibi; "Petrol fiyatlarının 1970`lerde tepe noktasına ulaşması, enerji verimliği yönünde ciddi önlemlerin alınmasına neden olmuştu."

www.geleceginenerjisi.com

23.05.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR