Mersin`deki santralde tsunami önlemi alınacak

Akkuyu Nükleer Güç Santrali Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürü Alexander Superfin, Japonya`daki Fukuşima nükleer santralinde yaşanan üzücü olaylar sebebiyle Mersin Akkuyu`da inşa edecekleri nükleer santralin tasarımında değişikliğe gittiklerini söyledi. Şu an sismik, tektonik araştırmalar yaptıklarını, tsunami için koruma önlemi alacaklarını belirten Superfin, "Tasarımı henüz tamamlamadık. Ama Fukuşima`dan dersler çıkardık. Fukuşima`daki olay yaşandıktan sonra acil müdahale ekibimizi oraya da göndermiştik." dedi.

 

17. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı-ICCI 2011 kapsamında düzenlenen MÜSİAD özel oturumunda konuşan Rus genel müdür, 1986 yılında yaşanan Çernobil kazasından dolayı olağan dışı durumları nasıl engelleyeceklerini çok iyi bildiklerini, bu sebeple Akkuyu ile ilgili birçok ilave analiz yapacaklarını dile getirdi. Bu çalışmaların 1 yıl süreceğini aktaran Superfin, ardından ÇED raporunu internet üzerinden yayınlayacaklarını bildirdi. Ardından açık oturumlarla halkı bilgilendireceklerini kaydeden Superfin, "Bu sırada 50 Türk öğrenciyi Rusya`ya götüreceğiz. Orada nükleer araştırma enstitüsünde eğitim verilecek. Bu öğrenciler 1, 2, 3, 4. sınıflardan olacak." dedi. Bu süre zarfında Mersin`de de bilgi merkezi açılacağını duyuran Superfin, minyatür maketleri bu merkezde sergileyeceklerini ifade etti. İmaj sorunu yaşayıp yaşamadıkları ile ilgili soruya, "Bakalım. Çalışıp göreceğiz. Çok iyi çalışma ile ilişkileri kurtaracağız." şeklinde cevap veren Rus yönetici, Fransız hükümetinin teknik destek sunması halinde müteşekkir olacaklarını da sözlerine ekledi. 20 milyar dolara mal olacak nükleer santral 10 yılda inşa edilecek. 60 yıl Rusların işletmesinde kalacak santralden yıllık 4 milyar dolar gelir bekleniyor. 18 yılda yatırımın geri dönüştürülmesi hedefleniyor.

 

NİHAT ÖZDEMİR: EN AZ DÖRT SANTRAL LAZIM

Önümüzdeki 20 yıl boyunca Türkiye`nin enerji ihtiyacı yıllık yüzde 6,6 artacak. Bu, her yıl 6-9 milyar dolarlık ilave yatırım anlamına geliyor. MÜSİAD yetkilileri, bu sebeple en önemli ithalat kalemlerimizin başında gelen ve cari açığa olumsuz etki eden enerji konusundaki eksikliğimizi gidermek için jeotermal enerjiden hidroelektriğe, yenilenebilir enerjiden nükleer enerjiye kadar tüm ALTERNATİFLERİN masaya yatırılması gerektiği görüşünde. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen de enerji sektöründeki yatırımcılara farklı enstrümanlar sunmak adına "enerji borsası"nın, Enerji Bakanlığı`nın yol haritası içerisinde bulunduğunu söyledi. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise Türkiye`nin enerji borsası kurulmasında geç kaldığına inandığını aktardı. Özdemir, Türkiye`nin 2023 yılındaki enerji ihtiyacını karşılamak için en az dört adet nükleer enerji santraline ihtiyaç olduğunu ve devletin bu santraller için 2011`de ihale açması gerektiğine inandığını dile getirdi.

 

Bakan Yıldız, güneş enerjisiyle çalışan `Melex`leri denedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, güneş enerjisiyle çalışan "Melex" marka yolcu ve hizmet arabalarını test etti. ICCI 2011 Çevre ve Enerji Fuarı`na katılan Yıldız, fuarda sergilenen Melex marka araçla, yaklaşık 20 dakika boyunca fuar alanında dolaştı. Güneş enerjisi ile şarj edilen ve üzerinde güneş paneli bulunan aracı test ettikten sonra Yıldız, benzinsiz ve güneş enerjisi ile çalışan çevre dostu teknoloji dolayısıyla yetkilileri kutladı. Polonya`da üretilen araçların "Trafiğe çıkabilir" belgesi bulunuyor.

www.zaman.com.tr / ekonomi

16 Haziran 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR