Trafik ışıkları çevreci oldu, elektrikten 1 yılda 2,5 milyon dolar tasarruf edildi

 

İstanbul`da, akkor flamanlı lambaların yerine kurulan çevreci `LED` aydınlatma sistemi sayesinde tasarruf sağlandı. Bu sistem, elektrik enerjisini ışığa dönüştürüyor.

 

İstanbul`da trafik sinyalizasyonunda kullanılan akkor flamanlı (ampulle çalışan) lambaların yerine kurulan LED`li sistemle bir yılda 2,5 milyon dolarlık elektrik tasarrufu sağlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, daha az enerji kullanarak daha uzun ömürlü hizmet veren LED`li sistem trafik lambalarını, kentin bin 719 kavşağındaki 55 bin 230 trafik lambasına yerleştirdi.

 

Ampul ile çalışan trafik lambalarının yıllık 21 bin 837 megavat enerji tükettiğini belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İstanbul Ulaşım Haberleşme ve Güvenlik Teknolojileri A.Ş. (İSBAK) Genel Müdürü Kasım Kutlu, "LED`li lambalar yılda 3 bin 133 megavat enerji harcıyor. Bu sistem sayesinde yılda 18 bin 704 megavat enerji tasarrufu sağladık." diye konuştu. Eski tip akkor flamanlı lambaların yılda 2 milyon 935 bin 532 dolarlık enerji tüketilirken LED`li sistem ile bu rakam 421 bin 155 dolar olarak gerçekleşti. Kent genelindeki trafik lambalarını çevreci yapan belediye yılda 2 milyon 514 bin 376 dolar tasarruf sağladı. LED`li trafik lambalarının kuruluş maliyeti, akkor flamanlı klasik trafik lambalarından daha fazla. Kullanım ömrü ise çevresel faktörlere bağlı olarak 5-10 yıl arasında değişiyor. Eski sistem akkor flamanlı lambalarda bu süre 6 ile 10 ay arasındaydı. LED`li trafik lambaları, akkor flamanlı lambalara oranla enerji tüketimini yüzde 86 oranında, bakım masraflarını ise yüzde 90 oranında azaltacak. Akkor flamanlı sistemde sinyal verici camlar renkli olduğu için güneş ışığı yansıması gibi sebeplerle yanmayan ampulün yanıyor gibi görünmesi trafik kazalarına yol açıyordu. LED`li sinyal vericilerinde yansıyan güneş ışığını kesme özelliği bulunuyor. Böylelikle sürücüler, tüm şartlarda sinyal vericide hangi rengin yandığını rahatlıkla görebiliyor.

 

Dünyada gelişen teknoloji olan LED`li aydınlatma sistemleri, enerji tasarrufu sebebiyle birçok alanda kullanılıyor. İsmi İngilizce `Light Emitting Diode` kelimelerinin baş harflerinden oluşan LED, `ışık yayan diyot` anlamına geliyor. Elektrik enerjisini ışığa dönüştüren yarı iletken devre de denilen LED aydınlatma ampulleri yüzde 90 tasarruf sağlıyor. Çok iyi bir ampulün ömrü 2 bin saatken bir LED`in ömrü 100 bin saatten fazla oluyor. LED`ler araba alarm sistemlerinde, televizyonda, bilgisayarda, reklam panolarında, turistik mekanlar ve dekoratif aydınlatma istenen yerlerde tercih ediliyor.

www.zaman.com.tr

09 Temmuz 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR