24 Temmuz’da Akkuyu’da başlayan ve bir ay sürmesi planlanan nükleer karşıtı direniş kampına Greenpeace de yaklaşık 20 gönüllüsü ile destek veriyor.

 

26 Temmuz 2011 Mersin Akkuyu’da kurulması planlanan santrale karşı 24 Temmuz’da Akkuyu’da başlayan direniş kampına Greenpeace de destek veriyor. Mersin Nükleer Karşıtı Platform tarafından düzenlenen kamp bir ay süreyle devam edecek.

 

03-11 Haziran tarihlerinde Taksim Meydanı’ndaki nükleer karşıtı direnişte bulunan eylemciler bu kez de Akkuyu’da mücadelelerine devam ediyor.

 

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan ‘Greenpeace’in yaptırdığı kamuoyu araştırması gösteriyor ki Mersin halkının %70‘ı nükleer santral istemiyor. Buna rağmen nükleer santral kurma hazırlıklarına devam ediliyor.

 

Greenpeace olarak nükleer planları iptal edilene kadar yereldeki bu mücadelelere destek vermeye devam edeceğiz. Geçtiğimiz yıl yalnızca 10 günlük bir proje ile Akkuyu’daki Büyükeceli Yeni Cami’ye kurduğumuz paneller hala temiz elektrik üretiyor. Türkiye’nin en yüksek güneş potansiyeline sahip bu bölgede nükleer santral kurmak yerine doğayla barışık enerji potansiyelimizin bir an önce değerlendirilmeye başlanması gerekiyor’ dedi.

 

Kampta bulunan yaklaşık 20 Greenpeace gönüllüsü, kamp süresince bölgede bilinçlendirme çalışmaları yaparak bölgenin güneş ve rüzgar potansiyeline dikkat çekecek. 27 Temmuz Çarşamba günü bu kapsamda Büyükeceli Köyü’nde çekimleri geçtiğimiz yıl Greenpeace tarafından gerçekleştirilen ‘Güneş Akkuyu’dan Yükseliyor’ belgeselinin gösterimi yapılacak.

 

Greenpeace Uluslararası tarafından yayınlanan küresel enerji santralleri pazarına dair bir analize göre, 1990’lı yıllardan beri rüzgar ve güneş enerjisi tesisleri diğer bütün enerji santrali teknolojilerinden hızlı büyüyor. Ayrıca, 2010’da en büyük pazar payına ulaşan yenilenebilir enerjiler Avrupa’nın üçte birine yetebilecek kapasitede elektrik sağladı. Türkiye Avrupa’nın en yüksek rüzgar ve güneş potansiyeline sahip ülkelerinden biri ancak şu an bu potansiyelin %1’i bile kullanılmıyor. Türkiye’de gerekli yasal düzenlemeleri yaparak rüzgar ve güneş yatırımlarının önünü açar ve bu konuda AR-GE çalışmalarını hızlandırırsa hem enerji ihtiyacını karşılayabilir hem de küresel pazarda aktif bir yer kazanarak enerji devrimi’ni yakalayabilir.

www.ntvmsnbc.com

26.07.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR