Çevre ve Şehircilik Bakanlığı su tasarrufu için proje başlattı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, günlük hayatta kullandığımız lavabo ve banyo sularının arıtılarak tekrar klozetlerde kullanılması için proje başlattı.

 

Arıtılan sular ayrıca yeşil alan sulama, araç yıkama, yangınla mücadele gibi faaliyetler için de kullanılabilecek.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, günlük hayatta kullandığımız ve en çok su israfına neden olan lavabo ve banyo sularının dönüşümü için proje geliştirdi. `Türkiye Kıyılarında Yüzme Suyu Profillerinin Belirlenmesi ve Turizm Tesislerinde Atıksuyun Geri Kazanımı Projesi` çalışmaları 18 Kasım 2012 tarihinde başladı. Proje, su kullanımının en yoğun olduğu sektörlerin başında gelen ve kişi başı günlük su kullanımının bin 200 litreye kadar ulaştığı turizm sektöründe uygulanacak. Proje ile gri sular, yani lavabo ve banyoda kullanılan sular depolarda toplanacak ve atıksu arıtma tesislerine gönderilerek temizlenecek. Arıtılan atıksular, daha sonra klozetlerde sifon suyu olarak değerlendirilecek. Arıtılan atıksular ayrıca tarımda yeşil alan sulama, araç yıkama, yangınla mücadele, sokak yıkama vb. faaliyetlerde de kullanılabilecek.

 

Bakanlık, lavabo ve banyo sularının arıtılarak klozetlerde kullanılması için başlattığı projeyi ilk defa TÜBİTAK-MAM Gebze lojmanlarında uyguladı. Proje, seçilen pilot otellerde uygulandıktan sonra tatil köyleri, büyük iş merkezleri ve benzeri işletmelerde de hayata geçirilecek. Hayata geçirilen proje ile birlikte kaynaktan temin edilen temiz su miktarı ve deşarj edilen atıksu miktarı azalacak. Bütçesi 2 milyon TL olan proje ile yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının kirlenmeden korunması sağlanacak. (Kaynak : Sabah)

www.enerjipostasi.com

30 Aralık 2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR