Temiz enerji devrimini kim kazanacak?

Temiz enerji, 10 yıldan kısa bir süre içinde niş sanayi olmaktan çıkıp, önemli bir ticaret, yatırım, üretim ve istihdam kaynağına dönüştü.

 

Dünya genelinde kurulu yenilenebilir enerji kapasitesi nükleer enerjiyi geride bıraktı. Vizyon sahibi ulusal politikalar sayesinde, 2010 yılında temiz enerjilere yapılan yatırımlar bir sene öncesine oranla yüzde 30 artarak 243 milyar dolara yükseldi.

 

The Pew Charitable Trusts Temiz Enerji Programı Direktörü Phyllis Cuttino ve Bloomberg New Energy Finance CEO`su Michael Liebreich`ın Project Syndicate için hazırladıkları "Temiz enerji devrimini kim kazanacak?" başlıklı yazılarında, temiz enerji yatırımlarının önümüzdeki yıllarda ciddi bir şekilde yükseleceğine dikkat çekiyorlar. Makalede öne çıkan unsurlar şöyle:

 

* 2004 yılından bu yana sektöre yönelik yıllık yatırım oranı yüzde 630 gibi inanılmaz bir büyüme kaydetti. Bu trend bugün de devam ediyor.

 

* Yenilenebilir enerjilerde izlenen yükselişte devletlerin rasyonel politikaları önemli bir rol oynuyor. Her ne kadar, araştırma finansmanı ve teşviklere ayrılan paylar, fosil yakıtlara ayrılan payla kıyaslanamasa da, bu dengesizliğin yakın bir dönemde kapanacağı bekleniyor.Yanitemiz enerjilerin kömür, petrol ve gaz ile rekabet edeceği günler uzak değil.

 

* Rüzgar enerjisi çok sayıda ülkede rekabetçi fiyatlara sahip ve son yıllarda G20`nin temiz enerji yatırımlarının yüzde 48`ini çekmeyi başardı.

 

* Güneş enerjisi dünya genelinde en hızlı büyüyen temiz enerji sanayi. Bunun başlıca nedenlerinden birisi solar panel fiyatlarının son 30 ay içinde yüzde 60 oranında ucuzlamış olması. 2010 yılında 17 GW`lık ek kapasite için 79 milyar dolar yatırım gerçekleşti.

 

* The Pew Charitable Trusts ve Bloomberg New Energy Finance tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, 2010 yılında 94.4 milyar dolar yatırım çekmeyi başaran Avrupa, yenilenebilir enerji yatırımlarında lider konumda. Almanya`nın yatırımları 2010`da iki kat artış göstererek 41.2 milyar dolara yükseldi.

 

* Avrupa`nın küresel temiz enerji liderliği Asya tarafından zorlanıyor. Çin`in yükselmesi ile birlikte, Asya`daki özel sektör yatırımları hızla artıyor. Bireysel olarak ülkelere baktığımızda ise, 2010 yılında 54.4 milyar yatırım çekmeyi başaran Çin, dünya lideri konumunda.

 

* Çin, bugün dünya genelindeki rüzgar ve güneş ekipmanının yarısını üretiyor. Ülkenin hedefi 2020 yılında rüzgarda 150 GW`a, güneşte ise 20 GW`a ulaşmak. Çin, kurulu temiz enerji kapasitesinde ABD`yi geride bıraktı. Çin`in yanı sıra, Asya`nın bir diğer yükselen ülkesi Hindistan`ın güneşte 2020 hedefi 20 GW. Bu hedef, Hindistan`daki yatırımların da hızlı artacağının bir işareti.

 

* Enerji modernizasyonunda Avrupa itici bir güce sahip. Önümüzdeki yıllarda, yenilenebilir enerjilerin ekonomik, çevresel ve güvenliğe yönelik yararlarını görmek için bu liderliği sürdürmek gerekli. Avrupa, düşük karbon ekonomisine geçiş yönünde belirlenen hedefler sayesinde, yakın tarihin en önemli fırsatlarını sunan bu sektörden mümkün olduğunca fayda sağlayabilir.

(Kaynak : Dünya Gazetesi)

www.geleceginenerjisi.com

23.08.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR