Bakan Çağlayan, ASO Meclis Toplantısı`nda Konuştu

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, enerjide dışa bağımlılığı azaltmada yenilebilir enerjilerin yanında nükleer enerjinin önemli bir unsur olduğuna işaret ederek, "Nükleere karşı çıkanları anlamakta zorluk çekiyorum. Önerileri nelerdir? Tezekten mi üretecek elektrik enerjisini?" dedi.

 

Ankara Sanayi Odası (ASO) Meclis Toplantısı`nda konuşan Bakan Çağlayan, ekonomik göstergelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmeler yaparken farklı görüşe sahip olduğunu ifade eden Çağlayan, "Arife tarif gerekmez, ekonomi ortada" dedi. 12 Haziran`daki seçimlerde millet iradesinin sandığa `siyasi istikrar` olarak yansıdığına işaret eden Çağlayan, "Türkiye`yi başarılı kılan en önemli unsur siyasi istikrardır. Reformlar, ancak güçlü yönetimle, siyasi istikrarla yapılabilir" diye konuştu.

 

Çağlayan, dünyada Türk`ün olmadığı bir kıta parçasının bulunmadığını belirterek, dünyanın önemli firmalarında görev yapan çok sayıda Türk bulunduğunu kaydetti. "Onlar beyin göçü değil, beyin gücümüzdür" diyen Çağlayan, bu Türklerin oralarda Türkiye`yi temsil ettiğini söyledi.

 

"TEDAVİYİ UZATMAMAK GEREKİR"

Türkiye`nin sahip olduğu siyasi istikrar ve ekonomik parametrelerin Avrupa`daki ekonomik krizin Türkiye`de yaşanmamasında etkili olduğunu anlatan Çağlayan, AB üyesi 14 ülkenin `Master Kriterleri`nin üzerinde borca sahip olduğunu kaydetti. Bakan Çağlayan, Avrupa`daki 27 ülkenin 22`sinde bütçe açığının yüzde 3 olduğunu, Türkiye`deki bu oranın ise yüzde 2.2 olduğuna işaret ederek, "Ancak bu senenin ilk 6 ayında bırakın bütçe açığını, bütçe fazlası verilmiştir. Hedefimiz, yıl sonu itibariyle yüzde 2`dir" şeklinde konuştu.

 

Bakan Çağlayan, cari açık konusunda ise, "Şu an için risk oluşturmuyor ancak üzerinde çalışılması gerekir" değerlendirmesi yaptı. Bu konuda teşhisin önemli olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Teşhis önemli ancak tedavi daha da önemlidir. Tedaviyi de fazla uzatmamak gerekir" diye konuştu.

 

Dış ticaret ve cari açığının nedenlerinin iyi tespit edilmesi gerektiğini dile getiren Çağlayan, bu çerçevede `yatırım avcılığı` yaptıklarını ve açığa neden olan kalemlerin Türkiye`de üretilmesi yönünde yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi. Çağlayan, ülkede yatırım ortamının iyileştirilmesi için de önemli çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, Türkiye`nin sahip olduğu avantajlarla yatırımcılar için önemli bir üs haline geldiğini vurguladı.

 

"TEZEKTEN Mİ ÜRETECEK ELEKTRİK ENERJİSİNİ?"

Türkiye`nin enerji ihtiyacının karşılanmasında önemli bir unsur olarak gördükleri nükleer enerji santrallerine karşı çıkanları anlamakta zorluk çektiğini belirten Çağlayan, Avrupa`daki bazı ülkelerin `nükleer santralleri kapatacağız` yönündeki açıklamalarının da doğru olmadığını söyledi. "Onlar doğru söylemiyor. Sadece eski tesisleri kapatacaklar. Diğerlerini nereye kapatıyorlar" diyen Çağlayan, Avrupa`nın Türkiye`den daha çok enerjiye ihtiyacı olduğuna dikkati çekti. Nükleer enerjiye karşı çıkanlardan ALTERNATİF görüş ortaya koymalarını da isteyen Çağlayan, "Tezekten mi üretecek elektrik enerjisini?" ifadesini kullandı. Çağlayan, Türkiye`nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak zorunda olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

 

"Yenilebilir Enerji Kanunu`nu çıkardık. Bu çerçevede rüzgardan, güneşten, jeotermalden, her türlü doğal kaynaktan faydalanmak istiyoruz. Bunların yetmediği yerde tabii ki nükleer enerjiyi kullanacağız. Nükleere karşı çıkanları anlamakta zorluk çekiyorum ve onlara soruyorum. Kaç kilovat saat elektrik faturası ödediniz? Kaç kişi çalıştırdınız? Bu ülkenin üretiminde nasıl bir rol aldınız? Ben Akkuya`ya gidiyor, köylüye soruyorum, `buna karşı mısınız?` diye. Onlar da `Sayın bakanım, biz nükleere karşı çıkanlara karşıyız` diyorlar.`

(İHA) 24.08.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR