Batman`da Güneş Enerjisi Projesi

Batman Üniversitesi, "Batman`ın İklim Koşullarında Eğimli Yüzeye Gelen Güneş Işınımının Farklı Açı Değerlerinde Belirlenmesi" projenin test verileri alınmaya başlandı.

 

Proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Osman Pakma, yaptığı açıklamada, güneş enerji sistemleri için çeşitli mühendislik hesaplamalarında eğik düzleme gelen güneş ışınımına gereksinim olduğunu, dünyadaki çoğu meteoroloji istasyonunda yatay düzlemdeki güneş ışınım ölçümler alınırken, sadece bir kaçında eğik düzlemdeki güneş ışınım değerlerin ölçüldüğünü söyledi.

 

Eğik düzleme gelen güneş ışınımının, yatay düzleme gelen güneş ışınımından yararlanan değişik varsayım yöntemlerinden hesaplandığını ifade eden Pakma, şöyle dedi:

 

"Çalışmamızın amacı, Batman`da saatlik güneş ışınımının farklı açılar için ölçülmesidir. Bu özellikleri incelemek üzere piranometre ölçümlerinden yararlanılacaktır. Ölçümlerden elde edilen veriler eğik düzlemdeki çeşitli güneş ışınım modelleri ile karşılaştırılarak, Batman için en uygun modeller tespit edilecektir. Elde edilecek veriler yardımıyla da gelecek dönemlerdeki güneş enerjisi uygulamalarında fayda sağlanacak. Tarla sulamaları, enerji ihtiyacı, konut ve su ısıtımı gibi uygulamalarda sistem kurulmadan önce bu elde edilecek rapor sonucunda elde edilen açı değerleri fotovoltaik modüllerin yerleşiminde önemli bir etken olacaktır."

 

Pakma, Türkiye`de en fazla güneş alan bölgenin Güneydoğu Anadolu Bölgesi olduğunu, özellikle son zamanlar da yenilenebilir enerji kaynakları için hükümet nezdinde teşvik sağlamak için yasa çalışmalarının yapıldığını, teşvik yasalarının çıkması ile ülkede çoğu bölgede yenilenebilir enerjiye yatırım artacağını bildirdi. BATMAN (Anadolu Ajansı) 25 Ağustos 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR