Klimalı Akıllı Otobüs Durağı

Antalya Buyuksehir Belediye Baskani Mustafa Akaydin, gunes panelleri araciligiyla enerjisini gunesten saglayan, klimali, dokunmatik kapili, icinde 220 voltluk prizlerin oldugu klimali akilli otobus duraginin kisa sure sonra hizmete girecegini soyledi.

 

Antalya Buyuksehir Belediyesi ulasimda donusum projesi cercevesinde durakta bekleyen yolcularin yaz aylarinda asiri sicaklarin kis aylarinda ise firtina ve yagistan korunmalari amaciyla gunes panelleri araciligiyla kendi elektrigini ureten, klimali, dokunmatik kapili, icinde 220 voltluk prizlerin bulundugu akilli otobus duragi uretti.

 

Antalya Buyuksehir Belediye Baskani Mustafa Akaydin, Antalya`da bir ulasim devrimi baslattiklarini belirterek, bu devrimin baslangicinin sancili olacagini soyledi. Otobus guzergahlariyla ilgili sikintilarin yasandigina dikkati ceken Akaydin, "Bu devam eden bir surec. Bu surecin en onemli unsurlarindan biriside klimali otobus duraklaridir. Klimali duraktan kastimiz bu durak sadece sogutma icin degil isitma icinde kullanilacak. Elektronik, dokunmatik acilabilen kapilari var" dedi.

 

Sistemin Turkiye`de hic uygulanmamis bir sistem oldugunu anlatan Akaydin, soyle konustu: "Antalya`da, yaz aylarinda cok sicak otobuslerimiz konforlu hale geldi. Ama duraklarda bekleyen vatandaslarimizi bu bekleme suresindeki sikintidan kurtarmak amaciyla boyle bir planlama yaptik."

 

HEM KLIMALI HEM AKILLI DURAK

Akilli duragin ozellikleri hakkinda bilgi veren Akaydin, sunlari soyledi: "Duragin en onemli ozelligi enerjisini gunesten elde ediyor olmasidir. Ustunde 6 panel var. Bu paneller araciligiyla isitilan ve sogutulan bir sistem. Durakta 20 vatandasimiz agirlanabilecek. 3 adet 220 voltluk priz var. Bu prizlerin ikisi cep telefonu veya bilgisayar sarj etmek isteyenlere hizmet verecek. Diger bir prizle de kiosk yerlestirmeyi dusunuyoruz. Bu sayede vatandaslarimiz durakta beklerken sehirle, belediyeyle ilgili her turlu vatandaslik hizmetlerine buradan ulasabilecekler. Hatta elindeki halk kartin bakiye yuklemesini bir banka uzerinden buradan yapabilecek."

 

MALIYET 17 BIN LIRA

Akilli duraklari ilk etapta sehrin her yerine koyamayacaklarini soyleyen Akaydin, sozlerine soyle devam etti: "Bu sistem kamu ulasiminda dunyada bir ilk olacak. 80-100 akilli durak yapmayi planliyoruz. Ikinci asamada elektronik sitemle aracin kac dakikada duraga yaklasacagini, guzergahini bildiren fonksiyonlarini yukleyecegiz. Ama inanin Avrupa`nin zengin sehirlerinde bile bu duraktan fazla yok. Zaman icinde vatandaslarimizin bunu bizim istegimize uygun kullanirsa butun Antalya`ya yaymayi hedefliyoruz.

 

Simdilik cok yolcu olan noktalara koyacagiz. Diger illerden teklif gelirse onlar icinde imal ederiz. Bir akilli duragin maliyeti 17 bin lira toplu uretimde maliyet 14 bin liraya dusuyor. Ayrica, duraklara guvenlik kameralari da koyacagiz." ANTALYA (İHA)

www.haber01.com

02.09.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR