Bir yılda 5. ödülünü aldı

CNN Türk yapımcısı ve sunucusu Güven İslamoğlu, Yeşil Doğa programıyla bu sene aldığı 5. ödülle başarısını bir kez daha tescilledi. Avrupa`nın Çevre Nobeli olarak bilinen Eurosolar Avrupa Güneş Ödülü`nü alan İslamoğlu ile Yeşil Doğa`yı konuştuk…

 

Avrupa’nın Çevre Nobeli diye bilinen EUROSOLAR (Avrupa Yenilenebilir Enerjiler Birliği) Avrupa Güneş Ödülü aldınız. Nedir bu ödülün önemi?

 

EUROSOLAR tüm Avrupa`da şubeleri olan, fosil ve nükleer yakıtların yerini yenilenebilir enerji teknolojilerinin alması gerektiğine inanan, bu amaç doğrultusunda çalışan bir kuruluş…

 

Avrupa Güneş Ödülü, 1994 yılından bu yana her yıl, yenilenebilir enerjilerin kullanımında başarılı uygulamalara veriliyor. Bunlar büyük projeler. Ödül, yenilenebilir enerji konusunda projeler üreten, uygulayan, şehirlere, belediyelere, mühendislere, kurumlara, firmalara, mimarlara ve organizasyonlara veriliyor. Avrupa ülkelerinden gelen üyeler (buna yargıçlar kurulu deniyor) Berlin`de toplanıp projeleri değerlendirip ödüle değer projeleri seçiyorlar. Bu ödül Avrupa nın çevre nobeli olarak görülüyor. Bu nedenle her yıl onlarca başvuru oluyor. Biz ilk defa katıldık. Hatta bir hata yaptık önce Eurosolar Türkiye ye başvurmamız gerekiyordu. Onların değerlendirmesi sonrasında projeler Berlin’e gönderiliyor. Biz direkt Berlin başvurduk.

 

Aslında “Yeşil Doğa” yenilenebilir enerjiden çok doğa koruma odaklı bir program. Eurosolar’ın hedefinin biraz dışında kalıyor. Bu nedenle çok umutlu değildik. Ama yaptığımız işlere güvendik. Onların ilgisini çekeceğini, Türkiye ye ilgisiz kalamayacaklarını düşündük. Güzel bir sürpriz oldu.

 

Peş peşe ödül alıyorsunuz. Sadece bu yıl 5 ödül aldınız. Bu ödüllerin, yaptığınız programlara bir katkısı var mı?

 

Manevi açıdan katkısı tartışılmaz.

 

Çevre programları yazın daha revaçta oluyor ama kışın ara veriyor. Oysa siz hiç ara vermediniz, çevre programlarının tatili olmaz mı?

 

Kışın 3000 cc`lik yatların, motorların, arabaların tanıtımını yapanlar, insanları tüketime zorlayanlar yazın bir anda çevreci oluyorlar. Böyle çevrecilik olmaz, doğa böyle korunmaz. İnandırıcı değil. Doğa tahribatı kışın durmuyor ki. Yakın zamanda artık çevre haberleri gündemin üst sıralarına oturmaya başlayacak. Yabancı haber kanallarına bakın her 3 haberden biri çevreyle ilgili. CNN çevre konusunu artık bültenleriyle, programlarıyla en üst seviyeye taşımaya başladı. Bunu görmemiz gerekiyor. Kısaca haber haberdir, habercinin tatili pek olmaz.

 

İzleyicilerden nasıl tepkiler alıyorsunuz?

 

İnanılmaz güzel tepkiler geliyor. İnsanların çevreye bu kadar duyarlı olması sevindirici. Giderek de artıyor.

 

Facebook’ta hayran sayfanız var, twitter’ı da kullanmaya başladınız artık. Sosyal medyadan olumlu dönüşler ya da uyarılar alıyor musunuz?

 

Twitter hesabını izleyicilerimizin isteği üzerine yeni açtık. Henüz kullanmayı beceremiyorum. Ama alışacağım. Facebook daha aktif. Her gün 20 ila 30 arasında katılım oluyor. 5000`in üzerine çıkınca facebook un sayfayı kapattığı söyleniyor. Bu nedenle ne yapacağımızı bilmiyorum, herkesi kabul edemiyorum. Yeni bir sayfa açtık. Onlarla bir aile gibi olduk. Kaybetmek istemem.

www.cnnturk.com / yaşam

08 Eylül 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR