Türkiye`de tüketicilerin yüzde 40`ı yeşil ürünleri tercih ediyor.

TÜSİAD tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre Türkiye’de tüketicilerin yüzde 40’ı yeşil ürün tercih ediyor, ancak seçenek sunulduğunda sadece yüzde 4`ü bu tür ürünleri satın alıyor. Tüketicilerin yüzde 58`i çevre dostu ürünlerin çok pahalı olduğunu, yüzde 33`ü ise yeterince işlevsel olmadığını düşünüyor.

 

Araştırmada şu bilgilere yer veriliyor:

•2000`lerin başında başlamış olan geleneksel tüketim modelinden sürdürülebilir tüketim odaklı modele geçiş sürecinin, tüketicilerin giderek artan eğitim seviyesine paralel olarak 2020-2030 yıllarında hız kazanacağı ve 2050 yılında tamamen geleneksel modelin yerini almış olacağı belirtiliyor. “Bu dönüşüm, itici güç olarak iş dünyasının dönüşümünün hızlanmasını sağlayacak, bu sayede çevreci ürünler daha rekabetçi bir yapıya kavuşacaktır. Öte yandan, sosyal medya kullanımının artmasıyla tüketicilerin örgütlenmesi kolaylaşacak, iş dünyası ile tüketiciler arasında ilişki kuvvetlenecektir`` yorumlarına yer veriliyor.

•Su ve enerji kaynaklarında enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik teknolojiye yapılacak yatırımların, sanayinin rekabet gücünü artıracağı, daha az kaynak ile aynı verimin alınmasını sağlayacağı ifade ediliyor.

•Türkiye`nin, çeşitli ulusal ve uluslararası kurumlarca enerji verimliği açısından yüksek potansiyele sahip olarak tanımlandığı, enerji tasarrufu sağlamak için üretici ve tüketiciyi enerji tüketimi düşük cihazların kullanımına yönlendirmek ve eski cihaz stokunun yeni ve verimli cihazlarla değiştirilmesini sağlamak gerektiği bildirildi.

www.geleceginenerjisi.com

29.09.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR