Vali Güvenç Yabancı Yatırımcıyı Urfa’ya Davet Etti

Vali Celalettin Güvenç, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ticaret, Ekonomi ve Tarım Bölümü, Başkanı Michele Villani ve üyelerini kabul ederek, Şanlıurfa için yatırım davetinde bulundu.

 

Bölgenin yatırım için müsait olduğunu söyleyen Vali Güvenç, “İki tane organize sanayi bölgesi kurmuş durumdayız bunlar yatırımcıya tahsis edebileceğimiz alanlar” dedi.

 

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç’i makamında ziyaret eden AB Türkiye Delegasyonu Ticaret, Ekonomi ve Tarım Bölümü Başkanı Michele Villani, burada Vali Güvenç ile bir süre görüştü.

 

Daha sonra Vali Güvenç ve Başkan Villani AB Delegasyonu üyeleriyle Valilik Toplantı Salonunda bir araya geldi. Heyeti Şanlıurfa’da görmekten mutluluk duyduğunu söyleyen Vali Celalettin Güvenç, Şanlıurfa hakkında bilgi verdi.

 

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Şanlıurfa’nın gerek kültürel ve gerekse tarihsel konumu itibariyle son dönemde yapılan çalışmalarla önemli bir kent olduğunu söyledi. Üç kutsal ve tek tanrılı dinin atası sayılan Hz. İbrahim’in bu şehirde doğduğuna işaret eden Vali Güvenç, bunun dışında da Tevrat’ta, İncil’de ismi geçen 8 peygamber bu şehirde yaşadığını aktardı.

 

VALİ GÜVENÇ, URFA HAKKINDA BİLGİLER VERDİ

11 bin 500 yıllık tarihe sahip olan Göbeklite’nin önemine de vurgu yapan Vali Celalettin Güvenç, “Tarihsel ve Kültürel bu değerlerinin yanında Şanlıurfa’nın şu anda sulanabilir arazisi 512 bin hektar. Atatürk Barajıyla bu alanları sulamaya başladık. Atatürk Barajından 26 km mesafeden tünellerle sulama yapılmaktadır. Dolaysıyla yakın gelecekte burası çok önemli bir tarımsal üretime sahne olacak ve bunun paralelinde de tarımsal ürüne dayalı sanayi gelişecektir” dedi.

 

Vali Güvenç, “Şu anda yıllık 10 bin ton kapasiteli bir salça fabrikası özellikle ihracata yönelik çalışmalarını sürdürüyor. İki tane organize sanayi bölgesi kurmuş durumdayız bunlar yatırımcıya tahsis edebileceğimiz alanlar. Ayrıca bölgemiz hükümet tarafından alınan teşvik kararıyla birinci derece teşvik kapsamında olan bir ildir. Dolaysıyla yabancı yatırımcılarla yerlilerin birlikte yatırım yapabileceği bir alandır. Yine çok önemli olarak gördüğüm bölgede yatırımcıyı rahatsız edebilecek terör olayları yoktur. Dolaysıyla yatırımcı endişelendirecek herhangi bir sorunumuz yoktur. Otoban yollarımız, limanlara yakınlığımız ve hali hazırda Gaziantep ile İç Anadolu’dan gelen demir yolumuz Ceylanpınar’a bağlanmaktadır” dedi.

 

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç Şanlıurfa’nın coğrafi konumu hakkında harita üzerinde ilçelerin konumları ve önemleri hakkında bilgi verdi. Şanlıurfa’nın Türkiye’nin en önemli şehirlerinden birisi olduğunu söyleyen Vali Güvenç, yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük 7 ili, nüfus yoğunluğu itibariyle de 9 ili olduğunu bildirdi.

 

Heyet Başkanı Michelle Villani ise, Şanlıurfa’da ve bölgede yapılan yatırımlar hakkında bilgi almak için Avrupa Birliği ülkelerinden temsilcilerin bulunduğu heyetle Şanlıurfa’ya geldiklerini belirtti. Şanlıurfa’nın ekonomik potansiyelleri ve yapılan yatırımları yerinde görmek istedikleri için Şanlıurfa geldiklerini belirten Villani, Şanlıurfa’nın tarihi ve kültürel yapısı ile tarım ve sanayi potansiyelleri önemli bir şehir olduğunu vurguladı.

 

FAKIBABA: URFA FIRSATLAR ŞEHRİ

Heyet Vali Güvenç’i ziyaretlerinin ardından Belediye Başkanı Dr. A. Eşref Fakıbaba’yı makamında ziyaret ederek bir süre görüştü. Heyete Vali Güvenç’le aynı konularda bilgiler veren Belediye Başkanı Fakıbaba “Urfa fırsatlar şehridir. Bunu değerlendirmek lazım” dedi.

 

22 kişilik heyetle ziyaret sırasında zaman zaman İngilizce konuşan Fakıbaba, Geçmişini arayanların mutlaka Urfa’ya gelmesi gerekir. Göbeklitepede ortaya çıkartılan tapınaklar insanlığın dünyaya buradan yayıldığını gösteriyor. Urfa atalarınızın memleketi. Bende sizin hemşerinizim. Burası bütün insanlığın atasının yaşadığı bir memleket” dedi.

 

Ekonomiden sorumlu Avrupa Birliği heyetine Şanlıurfa’daki toprak varlığını aktaran Başkan Fakıbaba, GAP projesinin tamamen devreye girmesiyle dünyayı doyuracak kadar ürün yetiştirmenin mümkün olacağı söyledi. Organik tarım içinde Şanlıurfa’nın çok verimli arazisinin bulunduğunu dile getiren Fakıbaba, “Güneş burada. Su burada. Toprak burada. Burası yani Şanlıurfa fırsatlar şehridir. İlk tarım Şanlıurfa’da yapılmış. Buğday ilk kez burada üretilmiş. İlk Mimari eserler bura da. Daha ne olsun. Bunu fırsata dönüştürmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.,

 

CEM GÖNCÜ “TÜM YABANCI YATIRIMCILARA HER TÜRLÜ DESTEĞİMİZ OLACAKTIR”

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ticaret, Ekonomi ve Tarım Bölümü yetkilileri’nin dünkü son durağı Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası oldu.

 

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ticaret, Ekonomi ve Tarım Bölümü Başkanı Michele Villani ve üyelerinden oluşan bir heyet, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’na (ŞUTSO) bir ziyaret gerçekleştirdi. ŞUTSO Başkan Yardımcısı Cem Göncü’yü ziyaret eden AB Türkiye Delegasyonu heyeti, Şanlıurfa Ticari ve ekonomik durumu hakkında bilgi aldı. Heyeti Şanlıurfa’da görmekten mutluluk duyduğunu söyleyen Başkan Yardımcısı Göncü, Şanlıurfa hakkında bilgi verdi.

 

Heyet’e önce Şanlıurfa organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren ihracatçı firmaların tanıtımının yapıldığı bir slâyt gösterimi yapıldı. Daha sonra ŞİGEM Koordinatörü M. Cemil Öztürk ihracat faaliyetleri hakkında sorulara cevap verdi.  ŞUTSO Başkan yardımcısı Cem Göncü’de Şanlıurfa’nın turizm sektörü ve yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi ile ilgili heyet’e bilgi verdi. Ayrıca, Şanlıurfa’nın coğrafi konumu hakkında harita üzerinde ki konumu ve önemi hakkında bilgiler de veren Göncü, Şanlıurfa’nın Türkiye’nin en önemli şehirlerinden birisi olduğunu, ilimizin Ortadoğu’ya yakınlığı ile de stratejik bir konumda olduğunu belirtti. 11 bin 500 yıllık tarihe sahip olan Göbeklite’nin önemine de vurgu yapan Cem Göncü, “İki organize sanayi bölgemiz kurulmuş durumda, bunlar yatırımcıya tahsis edebildiğimiz alanlar. Ayrıca ilimiz hükümet tarafından alınan teşvik kararıyla birinci derece teşvik kapsamında olan bir ildir. Dolaysıyla yabancı ve Şanlıurfalı yatırımcıların birlikte yatırım ile işbirliği yapabileceği bir kent’tir. Otoban yollarımız, limanlara yakınlığımız ve Gaziantep ile İç Anadolu’daki ticaret merkezlerine yakınlığımız önemli bir avantajdır. İlimizdeki işadamlarıyla işbirliği yapacak olan tüm yabancı yatırımcılara, oda olarak, her türlü desteğimiz olacaktır” dedi.

www.urfahaber.net

07.10.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR