Rüzgar Enerjisi Liderliğinde Roller Değişiyor

Cape Town`daki bir kongrede konuşan Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) Başkanı Steve Sawyer temiz enerji yatırımlarındaki liderliğin gelişmiş ülkelerden, Asya bölgesine kaydığını söyledi.

 

Sawyer konuşmasında temiz enerji yatırımları için küresel düzeyde sağlanan finansmanın 2009 yılında 186 milyar dolar olurken, 2010 yılında ise yüzde 30`luk bir artış ile 243 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyledi. Steve Sawyer 2011 yılında da benzer şekilde temiz enerji yatırım finansmanının ciddi oranda yükseleceğini tahmin ettiklerini söylerken rüzgar enerjisinin ise bu yatırımlarda aslan payını alacağını sözlerine ekledi.

 

Geçen yıl rüzgar enerjisi sektörüne Çin`de yapılan yatırımın 47.3 milyar dolar olurken, ABD`deki yatırımın ise 20.7 milyar dolar olduğunu hatırlatan GWEC Başkanı bu yılda benzer şekilde Çin`in bu alandaki liderliğini sürdüreceğini söyledi.

 

Steve Sawyer geçen yıl temiz enerji yatırımları düzeyinin ilk defa OECD`nin gelişmiş ülkelerinden Asya ülkelerine kaydığını ve Asya`nın liderliğini yaptığını söylerken, 2011 de ise ilk defa Asya bölgesindeki rüzgar enerjisi yatırımlarının Çin`in liderliğinde Avrupa`yı geçeceğine de iddia etti.

 

Konferanstaki Bloomberg New Energy Finance`ın açıkladığı rüzgar enerjisi yatırımlarının maliyetlerinin kömür santrallerine göre dört kat daha yüksek olduğuna ise Sawyer gerçeğin bu şekilde olmadığını, Brezilya`daki ``iyi`` bir rüzgar enerjisi santralinin yeni nesil bir kömür santralinden daha düşük maliyetli olduğunu iddia etti.

www.yesilekonomi.com

21.10.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR