Çukurova`nın yenilenebilir enerji potansiyeli doğru değerlendirilmiyor

Mersin Genç İş Adamları Derneği (MEGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Gürsoy, Çukurova`nın tarım, tekstil ve yenilenebilir enerjideki potansiyelinin doğru değerlendirilemediğini kaydetti.

 

Gürsoy, yazılı açıklamasında bölgenin nüfus yoğunluğu, istihdamın sektörel dağılımı ve kentsel nüfus oranı gibi değişkenler açısından bakıldığında, gelişmiş bir bölge izlenimi verdiğini ancak yenilikçilik konusunda geri kaldığına işaret etti.

 

Bölgenin iç göç aldığını bu nedenle işsizlik oranlarının yükseldiğini ayrıca, kalifiye eleman sayısının gerilediğini belirten Gürsoy, ``Çukurova yöresi, tarımdan, tekstile ve son dönem yapılan araştırmalarla yenilenebilir enerji üretiminde yeni yatırımlar için sahip olduğu potansiyeli doğru değerlendirilmiyor. Ürün çeşitliliğine rağmen bu ürünlere dayalı sektörlerin yeterince geliştirilmemesi bölge ekonomisinin gelişimini ve işsizlik sorununu olumsuz etkiliyor`` ifadelerini kullandı.

 

Çukurova`nın tarım sektöründe geniş bir ürün yelpazesine sahip olduğunu ancak, bu çeşitliliği destekleyecek tarıma dayalı imalat sektörünün yeterli gelişmeyi gösteremediğini ifade eden Gürsoy, üretimi daha fazla destekleyecek ve istihdam yaratacak tarıma dayalı imalat sanayiye ağırlık vermek gerektiğini vurguladı.

 

Bölgenin gıda ürünleri ve içecek imalatı açısından daha fazla yatırıma ihtiyacı olduğunu aktaran Alper Gürsoy, özellikle katma değeri yüksek ve istihdam artırıcı üretim faaliyetlerinin, yenilikçi organizasyon modellerinin yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç olduğunu bildirdi.

www.geleceginenerjisi.com

10.11.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR